Veiligheidsraad VN praat maandag over onrust Jeruzalem

Bij recente rellen zijn al zeker zes doden gevallen. Zaterdag was het opnieuw onrustig in Jeruzalem.

Israëlische agenten proberen een Palestijns protest uiteen te slaan.
Israëlische agenten proberen een Palestijns protest uiteen te slaan. Foto Ahmad Gharabli / AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandag bijeen om te spreken over het opgelaaide geweld tussen Israëliërs en Palestijnen in Jeruzalem van de afgelopen dagen. Dat gebeurt op verzoek van Zweden, Frankrijk en Egypte, zo meldde de Zweedse VN-ambassadeur Carl Skau op Twitter. Door gevechten kwamen zaterdagnacht opnieuw twee mensen om.

Twitter avatar CarlSkau Carl Skau Sweden, France & Egypt request #UNSC to urgently discuss how calls for de-escalation in #Jerusalem can be supported. https://t.co/qavY8xtuxZ

Tijdens de vergadering zal gesproken worden over mogelijkheden waarop “de deëscalatie in Jeruzalem kan worden gesteund”, zei Skau, zonder veel verder uit te wijden. De gevechten in de oude stad van Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever zijn de bloedigste in jaren. Het geweld heeft de afgelopen dagen aan zeker acht mensen het leven gekost.

Vlak na de aankondiging van de Zweedse VN-ambassadeur kwamen ook de vier partijen die bemiddelen in het Israëlisch-Palestijnse conflict met een korte verklaring. Het zogeheten Kwartet, bestaande uit de VN, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie, veroordeelde daarin het recente geweld en riep op tot het herstellen van de rust in het gebied.

Twee nieuwe doden

Ook in de nacht van zaterdag op zondag braken er opnieuw gevechten uit in Jeruzalem, nadat de ochtend en middag relatief rustig waren verlopen. Dat gebeurde toen honderden Palestijnse demonstranten in de Oude Stad hun avondgebed op straat hielden en vervolgens slaags raakten met de politie. Slachtoffers vielen daarbij voor zover bekend niet, meldt persbureau AP.

Anders was dat op de Westelijke Jordaanoever, waar het Israëlische leger de troepenmacht op zaterdag vergrootte. Daar kwam in het dorpje Abu Dis een 18-jarige Palestijn om het leven toen - volgens bronnen van persbureau AFP - een molotovcocktail in zijn hand ontplofte. Een andere Palestijnse tiener overleed zaterdag nadat hij bij gevechten eerder op de dag geraakt werd door kogels.

Veiligheidsmaatregelen rond Tempelberg

Door de twee nieuwe slachtoffers komt het totaal nu op acht. Op vrijdag kwamen drie Palestijnen om het leven bij gevechten die ontstonden naar aanleiding van aangescherpte veiligheidsmaatregelen rondom de Tempelberg. Daar zijn metaaldetectoren neergezet en werden moslimmannen jonger dan 50 jaar tijdelijk geweerd. De Israëlische regering hoopte hiermee nieuw geweld tijdens het vrijdaggebed te voorkomen.

Later op diezelfde dag stak een Palestijnse aanvaller drie Israëliërs dood. De 19-jarige Palestijn werd hierna neergeschoten. Na de aanval werden extra troepen naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd. Daar werd ook het huis van de aanvaller doorzocht.