Opinie

Spelen als een kerel en spelen als wijven

We kennen allemaal de tv-reclame van Amstel. Drie mannen staan aan de bar in een café. Ze zien een mooie vrouw, of is het een omgebouwde man? Met twee biertjes en een wijntje die de spelsituatie moeten uitbeelden wordt het uitgezocht, is dit buitenspel? De conclusie in de commercial dat mannen beter weten wanneer een speler buitenspel staat dan vrouwen is helaas fout, ten minste volgens een onderzoek van de Britse sportbarketen Walkabout onder tweeduizend bezoekers.

Inmiddels mogen we wél meedoen in de voetballerij. „Jacky Groenen speelt als een kerel!” En niet alleen zij, van meer speelsters heb ik deze week gehoord dat zij als ‘een vent’ spelen. Toen ik in een ver verleden nog actief speelster was, werd dat ook regelmatig tegen mij gezegd. Steevast antwoordde ik: „Nee hoor, niet als een vent, maar als Vera. Wat bedoel je ermee? Dat ik goed speel of hard speel ofzo?”

Opgegroeid als een jochie en altijd met mijn drielingbroers voetballend, begreep ik echt niet wat ermee werd bedoeld. En nog steeds weet ik het antwoord niet. Ik doe een gok. Ik denk dat Johan Derksen bedoelde dat Jacky Groenen situaties oplost op het niveau dat in de top van het mannenvoetbal ook wordt gezien. Er zijn namelijk veel meer mannen die dat lang niet zo goed kunnen als Jacky.

Het tegenovergestelde, ‘het team speelde wijvenvoetbal’, wordt gebruikt als een mannenteam slap speelt. Maar vele mannen zouden willen dat zij op de mat kunnen leggen wat de vrouwen op het EK, WK en Olympische Spelen laten zien.

Als er wordt gezegd: ‘Sherida Spitse kan net zo hard schieten als de mannen uit de top van het voetbal’ snap ik wat er wordt gezegd. Ook als er wordt gezegd: ‘Venus Williams mept de ballen zo hard als de gemiddelde toptennisser in het mannencircuit.’

Maar voelt u het verschil tussen ‘Ireen Wüst rijdt top-mannentijden’ en ‘Ireen Wüst heeft de techniek van een man’? Van de eerste begrijp ik wat er wordt gezegd, van de tweede krijg ik alleen maar buikpijn.

De sponsor van Banyana Banyana (Zuid-Afrika) lanceerde daarom de campagne ‘Kick Like A Girl’. Zonder uitleg, maar zo effectief. Het bracht de mensen aan het denken. Het plaatste deze opmerkingen in een tegenovergesteld perspectief.

Na deze zomer zal ‘zij speelt als een vent’ en ‘mijn team speelde wijvenvoetbal’ precies de onduidelijkheid met zich meedragen als dat die opmerking voor ons nu is. Kijk dus uit wat u zegt, want u kunt zomaar niet meer worden begrepen.

Concluderend het citaat van Mia Hamm, voormalig topspeelster van de USA: „My coach said I run like a girl, and I said if he ran a little faster he could too!”

Vera Pauw is oud-bondscoach en volgt voor NRC het EK voetbal.