Siemens staakt deal met Russen

EU-Sancties Siemens leverde Rusland gasturbines. Die worden tegen de afspraak in gebruikt voor centrales op de geannexeerde Krim.

Siemens verkoopt zijn minderheidsbelang in het Russische Interautomatika.
Siemens verkoopt zijn minderheidsbelang in het Russische Interautomatika. Foto Krisztian Bocsi/Bloomberg

Een hoog opgelopen conflict met de Russische autoriteiten heeft Siemens doen besluiten een belangrijke samenwerking te staken. Het Duitse concern raakte onlangs in opspraak omdat het de economische sancties tegen Rusland zou hebben geschonden. Siemens leverde gasturbines die gebruikt blijken te worden bij de bouw van energiecentrales op de Krim, het schiereiland van Oekraïne dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd en directe aanleiding was voor de sancties tegen Rusland. Het Duitse concern maakte vrijdag bekend dat de gasturbines illegaal zijn doorgeleverd aan de Krim én dat Siemens hier niet van op de hoogte was.

Siemens verkoopt zijn minderheidsbelang in het Russische bedrijf Interautomatika, zo kondigde het bedrijf aan.

Naast de verkoop van zijn belang van 46 procent in Interautomatika, zet het Duitse technologieconcern ook alle leveringen van materialen stop aan centrales die gecontroleerd worden door Rusland. De leveringen van andere dochterondernemingen naar Rusland worden onder de loep genomen, meldt persbureau Reuters.

Bijna twee weken geleden stelde Siemens dat Interautomatika, een door de staat geleid ingenieursbedrijf, gelogen heeft over de bestemming die het had voor de vier bestelde turbines. Die zouden volgens de contracten worden ingezet in Taman in Zuid-Rusland.

Het concern had „via betrouwbare bronnen” informatie ontvangen dat minstens twee van de vier turbines in Rusland zijn geassembleerd en naar de Krim zijn verplaatst. Waar de twee andere turbines zich bevonden, was op dat moment nog niet zeker.

Intussen ontving Siemens „geloofwaardige berichten” dat ondanks alle inspanningen, zowel recentelijk als in het verleden, „alle vier gasturbines die in de zomer van 2016 voor het Taman-project geleverd werden, tegen de contractuele verplichtingen in naar de Krim verplaatst werden”, stelt het bedrijf uit München.

Volgens de Russische autoriteiten is er helemaal geen probleem, omdat het zou gaan om turbines die in Rusland zijn gemaakt, met Russische onderdelen.

Siemens kreeg een paar jaar geleden veel kritiek toen de bestuursvoorzitter midden in de Krim-crisis naar het Kremlin afreisde om president Poetin te ontmoeten – een afspraak die overigens al vóór de omstreden annexatie gemaakt was.

Siemens zet zijn klacht door tegen de Russische afnemer Technopromexport (TPE). Die schond het leveringscontract omdat doorlevering aan de Krim daarin uitdrukkelijk werd uitgesloten. De afnemer zou meermaals bevestigd hebben dat van overbrenging naar de Krim geen sprake zou zijn.