NVWA onderzoekt verboden middelen in pluimveesector

Bij vier bedrijven werd fipronil in de eieren aangetroffen. De pluimveehouders moeten de eieren terugroepen.

Beeld ter illustratie. Het pluimveebedrijf op de foto is niet door de NVWA geblokkeerd.
Beeld ter illustratie. Het pluimveebedrijf op de foto is niet door de NVWA geblokkeerd. Foto Arie Kievit/ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het gebruik van het verboden middel fipronil in de pluimveesector. Dat heeft de organisatie zaterdag laten weten in een persbericht. Fipronil is een insecticide dat tegen onder meer vlooien, teken en mijten wordt gebruikt.

Twitter avatar _NVWA NVWA NVWA onderzoekt gebruik fipronil in pluimveesector https://t.co/ujdlup2ePW https://t.co/aqm9F42x11

Bij het onderzoek heeft de NVWA besloten zeven pluimveebedrijven uit voorzorg te blokkeren. Bij vier daarvan werd fipronil aangetroffen in de eieren. Die ondernemingen moeten hun verontreinigde producten terugroepen uit winkels en magazijnen.

Bedrijven niet in één gebied geconcentreerd

Volgens een woordvoerder van de NVWA is nog niet duidelijk waar de getroffen eieren zich bevinden. “We zijn nu begonnen met de tracering, wat inhoudt dat de bedrijven hun afnemers en de afnemers van hun afnemers zullen moeten benaderen”, aldus de zegsman. De geblokkeerde bedrijven bevinden zich verspreid over het land en niet in één gebied.

Volgens de NVWA is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid. “Als je zo’n ei zou eten, loop je geen gevaar”, aldus de woordvoerder. “Maar waar het om gaat is dat dit middel gewoon niet in eieren hoort te zitten.”

Fipronil kan licht irriterend zijn voor mensen en klachten veroorzaken aan nieren, lever of schildklier. Dat gebeurt echter alleen bij langdurige blootstelling in grote hoeveelheden.