Nasleep protest Rifgebied: 3 gewonden, één vrijlating

Bij de protesten in Al-Hoceima van afgelopen donderdag zijn zeker drie mensen zwaar gewond geraakt. Volgens de lokale autoriteiten gaat het om een jonge demonstrant, een agent en een lid van de nationale veiligheidsdienst. Ze zouden zijn overgevlogen naar een militair ziekenhuis in de Marokkaanse hoofdstad Rabat.

Vrijdag verschenen er berichten op sociale media dat de gewonde demonstrant was overleden. Daarbij werden op Twitter foto’s getoond van het slachtoffer in een ziekenhuisbed. Volgens het Marokkaanse persbureau MAP leefde de jongen echter nog, maar lag hij in coma. De autoriteiten hebben een onderzoek naar de toedracht van het geweld aangekondigd.

Bij de protesten donderdag traden de autoriteiten hard op, vooral in de buitenwijken. Tal van demonstranten gooiden met stenen, waarop ordetroepen harde charges uitvoerden en traangas inzetten.

Een dag na het protest werd activist Wassim Benamar vrijgelaten. De 23-jarige econoom, die als één van de leiders van de volksbeweging wordt gezien, was eerder in de week gearresteerd. Er zitten nog altijd ruim tweehonderd mensen vast in verschillende gevangenissen. De kopstukken van de beweging verblijven in Casablanca.

Weekend pagina 20-21