Hawaï bereidt burgers voor op kernaanval

Als eerste Amerikaanse staat heeft Hawaï noodinstructies uitgevaardigd voor het geval er een Noord-Koreaanse kernraket inslaat.

De ballistische raket die Noord-Korea begin deze maand testte.
De ballistische raket die Noord-Korea begin deze maand testte. Foto AP

Beschutting zoeken, wegblijven van het raam en vooral niet in de felle lichtflits kijken. Hawaï heeft vrijdag een instructiekaart gepubliceerd waarop staat wat burgers moeten doen als er op één van zijn eilanden een Noord-Koreaanse kernbom ontploft.

Hawaï is de eerste Amerikaanse staat die voorbereidingen treft voor een aanval van het stalinistische land. Andere staten en steden vinden het volgens persbureau AP nog te vroeg voor concrete maatregelen. Alleen Californië zou ook een voorlichtingscampagne overwegen.

Betonnen gebouw

In de noodinstructies staat dat burgers de eerste twee weken na een kernexplosie binnen moeten blijven. Het liefst in een betonnen gebouw, zoals een winkelcentrum of een parkeergarage. Dergelijke constructies bieden de beste bescherming tegen radioactieve neerslag. Speciale schuilkelders zijn er op Hawaï volgens de instructiekaart niet.

Als onderdeel van de voorzorgsmaatregelen gaat Hawaï ook een speciaal luchtalarm testen, dat in het geval van een kernexplosie moet afgaan. De meest recente proeven met deze attack warning siren dateren uit de laatste fase van de Koude Oorlog, tijdens de jaren tachtig.

Rakettests

Noord-Korea beschikt over kernwapens en test al jaren met ballistische raketten. De grootste droom van leider Kim Jong-un is om een atoombom te ontwikkelen die zo compact is dat hij op een intercontinentale raket past die aartsvijand de Verenigde Staten kan halen.

Begin deze maand voerde Noord-Korea een succesvolle proeflancering uit met een projectiel dat volgens experts een maximale reikwijdte had van 6.700 kilometer. Dat zou genoeg zijn om het puntje van Alaska te bereiken, het dichtstbijzijnde Amerikaanse vasteland. Hawaii, dat een paar duizend kilometer verder van Noord-Korea af ligt, valt nog net buiten de schootsafstand.

Lees ook: Militair ingrijpen in Noord-Korea kent alleen doemscenario’s

Vern Miyagi van de Hawaïaanse rampenbestrijdingsdienst noemt een Noord-Koreaanse kernaanval op zijn staat dan ook “hoogst onwaarschijnlijk”. Toch neemt hij liever geen risico. Het zou namelijk best een kwestie van tijd kunnen zijn voor de Noord-Koreanen een raket ontwikkelen die wél de afstand naar Hawaï kan overbruggen.

Automatisme

Als het doemscenario werkelijkheid wordt, is het volgens Miyagi heel belangrijk dat de burgers weten wat ze moeten doen. Een Noord-Koreaanse raket zou er hoogstens twintig minuten over doen om Hawaï te bereiken, dus haast is cruciaal. “Je zult geen tijd hebben om je familie op te halen en naar een schuilplaats te rijden. Het moet een automatisme zijn.”

De Hawaïaanse toerismeautoriteit vreest dat vakantiegangers door de voorzorgmaatregelen bang worden om Hawaï te bezoeken. “Eilandbewoners die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van het toerisme, gaan dat in hun portemonnee voelen”, zegt een woordvoerster. Miyagi van de rampenbedstrijding benadrukt dat “Hawaï nog steeds veilig is”.

De inwoners van Hawaï worden nu al geadviseerd om een overlevingspakket voor veertien dagen in huis te hebben. De groep tropische eilandjes, die de belangrijke marinebasis Pearl Harbor huisvest, krijgt geregeld te maken met orkanen.