Froome houdt gele trui na tijdrit, etappewinst voor Bodnar

Tijdens de 22,5 kilometer lange tijdrit liet Froome zich niet kloppen door Urán en Bardet.

Geletruidrager Froome op de tijdrit.
Geletruidrager Froome op de tijdrit. Foto Peter de Jong/AP

Ook na de 22,5 kilometer lange tijdrit in Marseille behoudt Chris Froome de gele trui. De Britse Sky-renner voltooide het grotendeels vlakke parcours als derde met een tijd van 28.21 en heeft nu een voorsprong van 54 seconden op Rigoberto Urán. De etappewinst ging naar de Pool Maciej Bodnar, die de rit in 28.15 aflegde.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Top 10 de l’étape ! / Top 10 of the stage #TDF2017 https://t.co/tR6f5jc9el

De twintigste etappe kende op zo’n tweederde van het parcours een steil klimmetje van 1,2 kilometer, met een stijging van 9,1 procent. Froomes voornaamste concurrent Romain Bardet begon aardig, maar wist tijdens de klim niets meer klaar te spelen. De energie van de Fransman was op en hij reed een vernederende tijd van 30.18, die hem bijna zijn podiumplaats kostte. Slechts één seconde bleef Bardet voor op Landa. De AG2R La Mondiale-renner liep zo veel tijdverlies op dat hij tijdens de tijdrit bijna werd ingehaald door Froome.

Tijdrijder

De geboren tijdrijder Froome kreeg bij de startstreep van de rit een fluitconcert van het publiek, dat voor andere renners wél een beleefd gejuich en applaus kon opbrengen. Hij liet zich echter niet gek maken en reed een degelijke rit, zonder te veel risico’s te nemen. Indruk maakte de rappe Alberto Contador die met een tijd van 28.36 de zesde tijd reed.

Een dag eerder kon Froome tijdens de langste Touretappe nog een beetje uitpuffen in het peloton, na een paar zware Alpenritten. Grote pechvogel van de tijdrit zaterdag was de Sloveen Primoz Roglic. De LottoNL-Jumbo-rijder kreeg problemen met schakelen en moest van fiets wisselen en werd nog knap veertiende.

Die pech bleef Rigoberto Urán ternauwernood bespaard. Vlak voor de finish schoot de Colombiaan bijna uit de bocht, maar door te remmen en een been uit te steken bleef de renner overeind.

Urán en Bardet

Voorafgaand aan de race hadden slechts twee renners een achterstand van minder dan een halve minuut op geletruidrager Froome, te weten Romain Bardet en Rigoberto Urán. Hoewel de Brit de zege bijna in de pocket leek te hebben, was de strijd nog zeker niet gestreden. Bardet toonde zich deze Tour zeer gemotiveerd en Urán heeft in het verleden nog wel eens imposante tijdritten gereden.

Het mocht echter niet zo zijn. Het parcours eindigde in het toepasselijk getitelde stadion Orange Vélodrome. In het stadion waren meer dan 60.000 toeschouwers aanwezig.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 🏆NOUVEAU CLASSEMENT GENERAL / NEW GENERAL CLASSIFICATION🏆
#TDF2017 https://t.co/w8MqqUYElc

Zondag volgt nog de slotetappe, die doorgaans niet meer tot veranderingen in het klassement leidt. Traditioneel eindigt de laatste rit in een massasprint. Wanneer de slotetappe van Montgeron naar Parijs is uitgereden, mag Froome zich formeel voor het derde jaar op rij Tourwinnaar noemen.

Lees ook onze gids: Zo begrijp je alles wat er gebeurt in een wielerwedstrijd

Strijdlustigste renner

Zaterdag werd door een jury en via Twitter door het publiek ook de ‘strijdlustigste renner’ van de Tour gekozen. De titel ging naar de aanvallende Fransman Warren Barguil (Sunweb), die twee etappes en een bergtrui op zijn naam schreef. Vier van de zes juryleden stemden op hem. Thomas de Gendt kreeg twee stemmen, waarvan die van het publiek. De laatste jurystem ging naar Michael Matthews.