Energiesector

Tegenwind Nuon drukt omzet Zweedse Vattenfall

Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft in de eerste helft van het jaar een lagere omzet behaald. De opbrengsten van het moederbedrijf van Nuon werden vooral gedrukt door lagere verkopen in Nederland en Duitsland.

Zowel de volumes als de prijzen daalden in Nederland. De totale omzet van Vattenfall kwam 3 procent lager uit op 69 miljard Zweedse kroon (7,2 miljard euro). De nettowinst steeg van 1 miljard kroon naar bijna 5,9 miljard kroon.

Het staatsbedrijf deed in 2016 afstand van bruinkoolcentrales in Duitsland, ten gunste van wind- en waterkracht. Die overstap naar duurzame energie was ook financieel gedreven. Producenten van groene stroom kunnen rekenen op subsidie.

Vattenfall-topman Magnus Hall maakte bij de halfjaarcijfers bekend dat verdere stappen zijn gezet richting een toekomst zonder gebruik van fossiele brandstoffen. De komende twee jaar wordt omgerekend zo’n 3 miljard euro geïnvesteerd in projecten voor duurzame energieopwekking.

Vattenfall werd in 2009 eigenaar van Nuon voor een bedrag dat bij elkaar opgeteld tegen de 10 miljard euro beloopt. Vattenfall heeft sindsdien voor bijna 6 miljard moeten afschrijven op Nuon. Vattenfall publiceert de cijfers van Nuon niet apart. (NRC)