Egypte doodt dertig militanten in Sinaï

Islamitische Staat is invloedrijk op het onherbergzame schiereiland tegen de grens met Israël.

Sinaï
Sinaï EPA/KHALED ELFIQI

Egyptische veiligheidsdiensten hebben de afgelopen vier dagen dertig islamitische militanten gedood. Dit gebeurde in het noorden van de Sinaï, het driehoekige schiereiland ten noordoosten van Egypte. Het leger verklaarde vrijdag dat het ging om “zeer gevaarlijke” opstandelingen, maar gaf niet aan tot welke militante groepering ze behoorden. Bij verschillende operaties aarresteerde het leger ook vijf mensen.

In het noordoosten van de Sinaï is de Islamitische Staat (IS) zeer machtig. Sinds de opkomst van de groep zijn honderden militairen en politieagenten gedood. Zo kwamen begin juli zeker 23 militairen om het leven door aanslagen met autobommen. Het was de bloedigste aanval op veiligheidstroepen in jaren. Twee voertuigen werden door zelfmoordterroristen tot ontploffing gebracht op het moment dat ze langs de controlepost reden in een gebied tussen Rafah en Sheikh Zuweid.