Een bloemlezing uit Spicers kleurrijke zes maanden

Vrijdag maakte Sean Spicer bekend dat hij eind augustus stopt als woordvoerder van de Amerikaanse president Trump.

Foto Alex Brandon/AP

Na maandenlange speculatie dat president Trump hem zou ontslaan, besloot perswoordvoerder Sean Spicer vrijdag zelf op te stappen. Niet omdat The Donald ontevreden was met zijn werk. Ook niet omdat hij het niet meer aankon om voor de camera te staan, of vanwege één van zijn vele controversiële uitspraken. Spicer zou het er niet mee eens zijn geweest dat Trump Anthony Scaramucci heeft aangesteld als communicatiedirecteur. De woordvoerder houdt zelf vol dat hij simpelweg Scaramucci met een “schone lei” wil laten beginnen.

Lees ook: Sean Spicer: een half jaar loyaal blunderen

Dat neemt natuurlijk niet weg dat we kunnen terugkijken op de opmerkelijke zes maanden waarin de woordvoerder herhaaldelijk het doelwit werd van kritiek en spot. Een bloemlezing:

1. ‘De inauguratie heeft het grootste publiek ooit getrokken, punt.’

Spicer begon met een vlammende start kort na de inauguratie van Trump. Media schreven over de beperkte opkomst bij de inauguratie van de nieuwe president, en dat er veel meer mensen naar Obama acht jaar eerder waren komen kijken. Spicer verdedigde zijn werkgever en zei dat Trump “het grootste publiek ooit heeft getrokken, punt”.

2. ‘De president gelooft dat er miljoenen illegale stemmen zijn uitgebracht’

Hoewel Trump de meeste kiesmannen won tijdens de verkiezingen, kreeg Hillary Clinton de meeste stemmen. De Amerikaanse president zei vervolgens dat er drie tot vijf miljoen mensen illegaal hadden gestemd. Hoewel er geen enkel bewijs was om deze claim te ondersteunen, probeerde Spicer de president te verdedigen. Hij zei dat er mogelijk onderzoek naar gedaan zou worden. Nadat journalisten hierover doorvroegen zei Spicer lachend: “Alles is mogelijk.”

3. ‘Zelfs Hitler gebruikte geen chemische wapens’

In april werd duidelijk dat het Syrische leger chemische wapens had gebruikt tegen burgers in de provincie Idlib. Toen Spicer hierover bevraagd werd tijdens een persvoorlichting zei Spicer dat “zelfs Hitler geen chemische wapens gebruikte” tijdens de Tweede Wereldoorlog. De woordvoerder bood later zijn excuses aan.

4. Schuilen tussen de bosjes

De avond dat FBI-directeur James Comey ontslagen werd, schreef The Washington Post dat Spicer zich in de bosjes van het Witte Huis verstopte voor de media. Vervolgens moest de krant dit van de woordvoerder corrigeren omdat hij feitelijk niet in, maar tussen de bosjes stond. Het satirische programma Saturday Night Live maakte er vervolgens een sketch over, waarin Melissa McCarthy weer haar beroemde rol vervulde als Spicer.

5. Covfefe: de president en een kleine groep mensen weten precies wat hij bedoelde

Nadat president Trump een onbegrijpelijke tweet de wereld in had gestuurd met het woord ‘Covfefe’, vroeg een journalist aan Spicer of of dit soort teksten een probleem waren. “Nee”, antwoordde de woordvoerder, “ik denk dat de president en een kleine groep mensen precies weten wat hij bedoelde”. De aanwezige journalisten barstten vervolgens in lachen uit.