Brandweer laat hooibrand mergelgrotten uitbranden

Bij het Belgische grensdorpje Kanne werd donderdagavond hooi in een grottenstelsel vermoedelijk aangestoken.

Brandweerlieden proberen een brand te bedwingen die woedt in de grotten bij het Belgisch grensplaatsje Kanne. Daar brak brand uit in hooi dat een bedrijf in de grotten heeft opgeslagen. De smeulende brand veroorzaakt een enorme rookontwikkeling, die zich via de grotten naar Maastricht uitbreidt.
Brandweerlieden proberen een brand te bedwingen die woedt in de grotten bij het Belgisch grensplaatsje Kanne. Daar brak brand uit in hooi dat een bedrijf in de grotten heeft opgeslagen. De smeulende brand veroorzaakt een enorme rookontwikkeling, die zich via de grotten naar Maastricht uitbreidt. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De brandweer laat de hooibrand in een grottenstelsel op de grens van Limburg en België uitbranden. Met verschillende experts is besloten dat verdere bluspogingen te gevaarlijk zijn, zegt een woordvoerder. Het kan meer dan een week duren voordat het hooi is uitgebrand.

Zaterdagochtend werd al bekend dat de brandweer om veiligheidsredenen het blussen gestaakt had. Door het bluswater steeg de temperatuur verder waardoor er weer mergelstenen naar beneden kwamen. Eerder had een mijnexpert de grot bij het grensdorpje Kanne veilig verklaard, nadat het blussen vrijdagmiddag was gestaakt. Toen waren er ook al mergelblokken naar beneden gekomen.

De brandweer liet een grote windturbine naar de mergelgroeve komen. Daarmee hoopte de brandweer de rook uit de grot te blazen en de temperatuur te laten dalen, maar experts zeiden dat dit trillingen zou kunnen veroorzaken waardoor het instortingsgevaar alleen maar groter zou worden.

Lees ook: Overlast en schade door hooibrand bij Maastricht

De woordvoerder spreekt van een “hele moeilijke situatie” en noemt de grot “een grote gatenkaas”. De verschillende tunnels functioneren als een soort schoorsteen. Er werd ook tevergeefs overlegd met mijn- en grotexperts in Duitsland en Zwitserland, met de hoop dat zij andere manieren zouden weten om de brand te blussen.

De tientallen ingangen tot de groeve zijn door brandweer afgesloten. Naast het instortingsgevaar vormt de koolmonoxide in het grottenstelsel een risico. Mensen in de omgeving worden opgeroepen om weg te blijven van het grottenstelsel.

800 kuub hooi

De hooibrand begon donderdagavond. Een boer had in totaal 800 kuub hooi opgeslagen verspreid in de groeve. De brandweer heeft 100 kuub uit het grottenstelsel weten te krijgen.

Omdat het vuur op verschillende plekken tegelijkertijd begon, gaat de brandweer uit van brandstichting. Twee mannen werden donderdagavond aangehouden, en zijn na verhoor weer vrijgelaten.

De rookontwikkeling zorgde vrijdag voor overlast in Maastricht. Het nabijgelegen kasteel Neercanne liep rookschade op.