Boasson Hagen kan ook winnen zonder sprint

Tour de France Eindelijk, op de valreep, won de Noor Edvald Boasson Hagen zijn Touretappe. „Ik heb deze Tour al te vaak aan de verkeerde kant gezeten.”

Edvald Boasson Hagen heeft Niklas Arndt het het wiel gereden en wint de etappe.
Edvald Boasson Hagen heeft Niklas Arndt het het wiel gereden en wint de etappe. Foto Christian Hartmann/Reuters

- Edvald Boasson Hagen heeft vrijdag de negentiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen.

De Noorse wielrenner maakte tijdens de langste rit van dit jaar in de Tour (222 kilometer) deel uit van een kopgroep van negen renners en liet het niet op een sprint aankomen, maar reed op indrukwekkende wijze, tweeënhalve kilometer voor de finish, weg bij de rest.

De Duitser Nikias Arndt van Team Sunweb eindigde op vijf tellen achterstand als tweede. De Belg Jens Keukeleire finishte op zeventien seconden als derde.

Boasson Hagen was deze Tour al twee keer als tweede geëindigd en tweemaal als derde. De renner van Dimension Data had in 2011 al twee ritten in de Tour op zijn naam geschreven. In de Giro d’Italia won hij in 2009 al eens een etappe.

Dit jaar leek alles tegen te zitten voor de dertigjarige Noor. Vooral de tweede plaats in de zevende etappe was pijnlijk. Uit een fotofinish bleek de Duitser Marcel Kittel zijn fiets een fractie eerder over de finish te duwen dan Boasson Hagen, die daarna derde werd in de elfde en veertiende rit en tweede in de zestiende etappe.

„Ik heb deze Tour al te vaak aan de verkeerde kant gezeten, maar nu heb ik eindelijk een overwinning binnen. Gelukkig was er nu geen fotofinish nodig'', zei Boasson Hagen met een brede grijns. „Ik was er al zo vaak dichtbij. Toch hield ik het vertrouwen dat het een keer zou lukken. En eindelijk is het zo ver. Dit geeft een geweldig gevoel.”

De kopgroep, die na 35 kilometer was ontstaan, bestond lange tijd uit twintig man. Bauke Mollema, die zondag de vijftiende etappe op zijn naam schreef, zat daar ook bij. De groep brak achttien kilometer voor de finish in tweeën, met Mollema in de tweede helft.

Beducht voor tijdrit

In de top van het klassement veranderde niets. Chris Froome behield eenvoudig de gele leiderstrui met een voorpwsrong van 23 seconcen op Romain Bardet. Hij weet dat hij de grote favoriet voor de eindzege is, maar hij is zaterdag beducht voor de tijdrit.

„Daarin kan ik vallen of pech krijgen. Het grootste gevaar is crashen. Een wiel kan je altijd vervangen, een gebroken been niet”, zei Froome vrijdag. „Het is een snel parcours in Marseille, niet heel technisch. Een 'power-tijdrit', die past bij mannen met kracht in de benen als Primoz Roglic en Tony Martin. Hopelijk heb ik geen slechte dag. Mijn benen zijn goed, wat dat betreft moet het lukken. Daar kan het niet aan liggen.” (ANP)