VS verbieden reizen naar Noord-Korea

Reden is de dood van de Amerikaanse student Warmbier die hersenschade opliep tijdens zijn gevangenschap in Noord-Korea.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Foto Wong Maye-E/AP

De Verenigde Staten heeft op vrijdag aangekondigd dat ze een reisverbod voor Noord-Korea uitgevaardigden vanwege het “grote risico voor arrestatie en langdurige detentie”. Dat meldt een woordvoerder van het Amerikaanse minsiterie van Buitenlandse Zaken. Alleen met speciale toestemming mogen Amerikanen naar het land reizen.

Al eerder op de dag maakten twee reisagentschappen, die reizen naar het communistische land organiseren, het nieuws bekend Volgens Koryo Tours is het verbod eind augustus van kracht.

Volgens Young Pioneer Tours zal het paspoort van Amerikanen die ondanks het verbod toch naar Noord-Korea reizen, ongeldig worden verklaard. De twee reisorganisaties zeggen dat ze niet weten hoelang het reisverbod zal duren.

Otto Warmbier

Via Young Pioneer Tours reisde de Amerikaanse student Otto Warmbier begin vorig jaar naar Noord-Korea. Hij werd vervolgens opgepakt voor het stelen van een vlag en veroordeeld tot vijftien jaar in een strafkamp. In juni werd de 22-jarige Warmbier vrijgelaten. Hij had hersenschade opgelopen en werd in coma naar de Verenigde Staten gebracht. Op 19 juni overleed hij.

Na zijn dood maakte Young Pioneer Tours al bekend geen reizen naar Noord-Korea meer te organiseren voor Amerikaanse burgers. Op dit moment zitten er drie Amerikanen in Noord-Korea gevangen.

Lees ook: Wat als de VS militair ingrijpen in Noord-Korea?

Reisadvies

Desgevraagd zegt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen Nederlandse plannen zijn voor een reisverbod naar Noord-Korea. Wel heeft de Nederlandse overheid eind juni het reisadvies voor Noord-Korea aangescherpt. Nederland adviseert om alleen naar het communistische land te reizen als dat noodzakelijk is.