Verdachten diamantroof vrij in afwachting van proces

In 2005 werd op een vrachtplatform van de luchthaven een zending diamanten gestolen met een waarde van ruim 65 miljoen euro.

Schipholpersoneel werd in 2005 middels flyers opgeroepen informatie te delen over de diamantroof. Het onderzoek belandde na een jaar op dood spoor.
Schipholpersoneel werd in 2005 middels flyers opgeroepen informatie te delen over de diamantroof. Het onderzoek belandde na een jaar op dood spoor. Foto Marco Okhuizen/ANP

De vijf verdachten van de geruchtmakende diamantroof in 2005 op Schiphol zijn in afwachting van hun proces vrijgelaten. Dit heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag besloten.

De advocaten van de verdachten vroegen de rechtbank donderdag de vijf in afwachting van de behandeling van hun strafproces op vrije voeten te stellen. Justitie verzette zich daar fel tegen.

De rechter stelde wel voorwaarden aan hun vrijlating. Zo moeten ze allemaal hun paspoort inleveren en zich tweewekelijks melden bij de politie. Een van de verdachten, Erik P. (52), staat onder elektronisch toezicht, omdat bij hem de kans bestaat dat hij weer de fout ingaat.

Lees ook: Undercoveragenten ingezet tegen diamantrovers

Op 25 februari 2005 werd op een vrachtplatform van de luchthaven een zending diamanten gestolen met een waarde van ruim 65 miljoen euro. De overvallers maakten gebruik van een gestolen busje van de KLM en speciale pasjes die toegang geven tot het beveiligde terrein op de luchthaven.

Ondanks de voorbereiding ging niet alles goed: ze vergaten een deel van de buit ter waarde van ongeveer 25 miljoen euro. Die werd indertijd teruggevonden in het KLM-busje. De rest van de diamanten, met een waarde van bijna 40 miljoen euro, is nog altijd zoek.

Verscherpte maatregelen

In de maanden na de roof werden zeven verdachten opgepakt. Zij werden allemaal weer vrijgelaten. Het ministerie van Justitie verscherpte na de roof de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven. Zo zouden riskante waardetransporten alleen nog met pantserauto’s worden uitgevoerd en zouden controles worden geïntensiveerd.

De politie zette een undercoveractie op om bewijs te verzamelen tegen de verdachten van de roof.

Van de vijf die tot nu toe nog vastzaten, werden er drie kort na de diamantroof ook al gearresteerd. Toen kreeg justitie het bewijs niet rond. De twee anderen waren destijds niet in beeld. Zij werkten op Schiphol en zouden van binnenuit hulp hebben verleend bij de roof.