Van Rouwendaal wint WK-zilver op 25 km

De 23-jarige zwemster had helemaal geen rekening gehouden met eremetaal op deze afstand. Op de 5 en 10 km greep ze naast de medailles.

Foto Attila Kisbenedek/AFP

Sharon van Rouwendaal heeft vrijdag zilver veroverd op de 25 kilometer tijdens het Wereldkampioenschap open water. Na vijf uur zwemmen in het Hongaarse Balatonmeer tikte de 23-jarige zwemster als tweede aan, twee seconden achter de Braziliaanse Ana Marcela Cunha. Het brons ging naar de Italiaanse Arianne Bridi.

Het was het debuut voor Van Rouwendaal op de 25 km. Aan de NOS laat ze weten dat ze eigenlijk kwam om “uit te zwemmen”. Ze had helemaal geen verwachtingen voor de race.

“Ik vond het erg leuk. Moest zelfs lachen onderweg. Onderweg heb ik nog een keer in de camera gelachen om mijn ouders duidelijk te maken dat alles goed ging. Een paar kilometer voor het einde was mij een verrassing beloofd: ik kreeg een chocolaatje. Die smaak heb ik nog wel even in mijn mond gehad.”

Mooie afsluiting na teleurstellende race op 10 km

Tot haar eigen verbazing zwom Van Rouwendaal een poosje aan kop van de wedstrijd. In de eindsprint bleek haar Braziliaanse tegenstander Cunha net iets sterker. De zilveren plak op het WK in Hongarije zorgt voor een mooie afsluiter. Op de 10 km werd regerend Olympisch kampioen Van Rouwendaal teleurstellend zestiende. Op de 5 km open water greep ze net naast de medailles: ze werd vierde.

Lees ook over haar gouden plak op de Olympische Spelen in Rio: Sharon van Rouwendaal hield vertrouwen in haar beul

In de mannenwedstrijd eindigde Marcel Schouten als negende. Het goud werd gewonnen door de Fransman Axel Raymond. Eerder dit WK won Ferry Weertman de wereldtitel op de 10 km. Hij is zowel Europees, wereld- en Olympisch kampioen op deze afstand.