SGP in The Wall Street Journal: ‘In the Netherlands, the doctor will kill you now’

Met een opiniestuk in de Amerikaanse krant trapt de partij een internationale anti-euthanasiecampagne af.

Foto Jerry Lampen/ANP

SGP-leider Kees van der Staaij heeft vrijdag de internationale anti-euthanasiecampagne van zijn partij afgetrapt met een ingezonden artikel in The Wall Street Journal, een van de drie grootste kranten van de Verenigde Staten. In het artikel beschrijft de SGP-leider hoe, in zijn ogen, de euthanasiepraktijk in Nederland ontspoort. De kop, gemaakt door The Wall Street Journal: ‘In the Netherlands, the doctor will kill you now’.

Van der Staaij meldt dat in de Nederlandse euthanasiewet (2002) veiligheidskleppen zijn ingebouwd, zoals een tweede beoordeling bij een euthanasieverzoek en een toetsingscommissie. Maar, schrijft de SGP-leider: “Deze zijn zover uitgehold dat de bescherming van kwetsbaar leven op het spel staat.”

Lees ook het opiniestuk van Boudewijn Chabot over de euthanasiepraktijk: Verontrustende cultuuromslag rond de zelfgekozen dood

Van der Staaij geeft een voorbeeld uit de documentaire De Levenseindekliniek, waarin een dementerende vrouw haar doodswens keer op keer aangeeft met het woord ‘huppekee’ – „upsy-daisy, let’s go”. Die documentaire leidde in Nederland tot kritiek, omdat het niet direct duidelijk is dat de vrouw ‘ondraaglijk’ en ‘uitzichtloos’ lijdt, zoals de wet voorschrijft. Het is volgens Van der Staaij “een uitkomst die zeer weinig mensen zich konden voorstellen” toen de wet werd aangenomen.

De SGP heeft vertalers in de arm genomen om brieven en artikelen in meerdere talen te schrijven. Die worden aangeboden aan verschillende internationale kranten. Van der Staaij schrijft: “De Nederlandse overheid spreekt zich vaak uit als mensenrechten in andere landen onder druk staan. Nu het fundamentele recht van het leven onder druk staat in Nederland, is het tijd voor anderen om zich uit te spreken over de Nederlandse euthanasiepraktijk.”

D66-Kamerlid verbaasd over ‘gitzwart beeld’

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra is “verrast” dat juist zo’n gerenommeerd medium als The Wall Street Journal het artikel heeft gepubliceerd. Dijkstra had gehoopt “dat ze ook het tegengeluid zouden afdrukken”. Het beeld dat de SGP-leider neerzet is volgens Dijkstra onjuist: “Van der Staaij schetst, bewust, een onheus beeld van de situatie in Nederland. Hij gaat voorbij aan alle zorgvuldigheidscriteria die er zijn. Daarmee doet hij veel mensen, onder wie alle artsen die er bij zijn betrokken, echt tekort. Dat hij tegen de euthanasiewet is, weet ik. Maar houd de discussie zuiver. Zeker bij zo’n belangrijk en gevoelig onderwerp.”

Dijkstra heeft Van der Staaij niet eerder in deze bewoordingen over de Nederlandse praktijk gehoord. Van dit opinieartikel vernam ze via de pers. Dijkstra: “Hij wil internationale druk uitoefenen, lees ik. Nou, op basis van het beeld zoals hij het schetst, zou ik ook tegen zijn. Dat is namelijk een gitzwart beeld. Maar het doet geen recht aan de werkelijkheid. Of het druk zet op de formatie? Dat weet ik niet. Op ons, D66, in ieder geval niet.”

Artsenfederatie noemt artikel ‘onzorgvuldig’

Het artikel deed veel stof opwaaien. Dat kwam onder meer door de kop boven het stuk, die werd gemaakt door de opinieredactie van de Amerikaanse krant. Van der Staaij tweette ‘s middags dat hij met die kop niet gelukkig was.

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Hoop dat mijn opinie-verhaal bijdraagt aan goed debat over euthanasie. Kop boven verhaal is door krant verzonnen; geen goede samenvatting.

Artsenfederatie KNMG heeft inmiddels ook gereageerd op het opinieartikel van de SGP. “Onzorgvuldig”, oordeelt de artsenfederatie op Twitter.

Twitter avatar KNMG Artsenfederatie KNMG @keesvdstaaij schetst onzorgvuldig beeld van de zorgvuldige wijze waarop artsen in Nederland omgaan met euthanasieverzoeken.

Lees het artikel van Kees van der Staaij in The Wall Street Journal hier via Blendle.

Lees ook: Het hoofd toetsing Jacob Kohnstamm bijt van zich af na kritiek op euthanasiebeleid