Spicer neemt ontslag als woordvoerder Witte Huis

De persvoorlichter wordt opgevolgd door Sarah Huckabee Sanders. Anthony Scaramucci is vrijdag aangesteld als nieuwe communicatiedirecteur.

Foto Joshua Roberts/Reuters

Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, heeft ontslag genomen. Op Twitter bevestigde de persvoorlichter zijn vertrek na eerdere berichtgeving van verschillende Amerikaanse media. Spicer schrijft dat het “een eer en een privilege” was om te dienen onder Trump en dat hij tot eind augustus zal blijven werken. Daarna wordt hij opgevolgd door Sarah Huckabee Sanders, die nu plaatsvervangend woordvoerder is.

Twitter avatar PressSec Sean Spicer It’s been an honor & a privilege to serve @POTUS @realDonaldTrump & this amazing country. I will continue my service through August

Volgens The New York Times zou Spicer het oneens zijn met de aanstelling van Anthony Scaramucci. Vrijdag maakte president Trump bekend dat hij de financier uit New York heeft gevraagd om de communicatie met de pers te gaan leiden. Tijdens zijn eerste persconferentie ontkende Scaramucci dat er sprake was van frictie tussen hem en Spicer. De woordvoerder zou ontslag genomen hebben om de nieuwe communicatiedirecteur “met een schone lei” te laten beginnen.

De 45-jarige Spicer vervulde deze rol eerder naast zijn functie als perswoordvoerder. Trump zou hem volgens twee anonieme bronnen binnen het Witte Huis hebben gevraagd om wel woordvoering te blijven doen, maar dat zou de persvoorlichter geweigerd hebben.

In totaal heeft Spicer zes maanden voor de Amerikaanse president gewerkt. Trump bedankte de woordvoerder vrijdag in een verklaring die voorgelezen werd door Huckabee Sanders:

“Ik ben dankbaar voor Seans werk. Ik wens hem voortdurend succes in zijn navolging van nieuwe kansen [in het leven]. Kijk maar naar zijn geweldige televisieratings.”

In mei was de functie van communicatiedirecteur vrijgekomen nadat Mike Dubke ontslag had genomen. Scaramucci is al lange tijd een aanhanger van Trump en heeft de president herhaaldelijk verdedigd op televisie.

Lees ook: Sean Spicer, de Kop-van-Jut van het Witte Huis

De afgelopen maanden was Spicer al steeds minder te zien in de perszaal van het Witte Huis. Huckabee Sanders viel al vaak voor hem in. Ook mochten journalisten van Spicer de afgelopen tijd herhaaldelijk geen camera’s draaien tijdens voorlichtingen. Er werd al langer gespeculeerd dat Spicer ontslagen zou worden, omdat de president niet altijd tevreden zou zijn met zijn werk.

Doelwit van spot

Kort na zijn aanstelling werd Spicer beroemd door zijn werkwijze en controversiële uitspraken. Zo hield hij tijdens de eerste persvoorlichting vol dat Trumps inauguratie de meest bekeken en bezochte aanstelling van een president ooit was. Ook zei hij een keer dat Hitler geen chemische wapens gebruikt zou hebben, waarvoor hij later excuses aanbood. Spicer was vaak het doelwit van spot in parodieën door Melissa McCarthy bij het satirische programma Saturday Night Live.