Schikking

Frauderende tuinders betalen de staat 25 miljoen euro terug na schikking

Foto iStock

Een groep Noord-Brabantse en Limburgse tuinders heeft het Openbaar Ministerie bijna 25,2 miljoen euro betaald als schikking in een fraudeonderzoek. Als onderdeel van de schikking kregen negentien tuinders werkstraffen en moeten ze de illegale winst terugbetalen, maakte het OM donderdag bekend. Ze moeten bovendien nog extra verschuldigde belasting afdragen.

De tuinders zijn onder meer grote leveranciers van aardbeien, frambozen, asperges en champignons. Ze verkochten hun producten voordat ze geoogst werden aan buitenlandse bedrijven. Vervolgens lieten ze hun fruit en groenten voor een laag bedrag oogsten door Poolse uitzendkrachten. De oogst werd later op een veiling verkocht voor een hogere prijs. De opbrengst van de veiling zou via Luxemburgse rekeningen naar de directeur van de buitenlandse bedrijven zijn gegaan. Een gedeelte van de winst werd vervolgens zwart overgemaakt naar de tuinders. De bedrijven maakten meer winst dan ze aan de belasting opgaven en benadeelden zo de schatkist.

De 69-jarige hoofdverdachte Theo van K., die volgens de aanklager het brein is achter de constructie, is buiten de schikkingsonderhandelingen gehouden. Hij heeft vermoedelijk het meeste voordeel behaald en zal wel voor de strafrechter moeten verschijnen.