Roemeense tenniscoach Nastase geschorst

Tennisicoon Ilie Nastase mag van de internationale tennisfederatie ITF tot 2021 geen officiële functie vervullen in ITF-wedstrijden.

Foto Robert Ghement/EPA

De Roemeense Fed Cup-captain Ilie Nastase is door de internationale tennisfederatie (ITF) geschorst tot 2021. De schorsing volgt op meerdere misdragingen van de 71-jarige Roemeen, onder meer tijdens het duel met Groot-Brittannië in Constanta. Eerder werd de voormalig nummer 1 van de wereld voorlopig geschorst door de ITF.

Tweevoudig grandslamwinnaar Nastase werd tijdens een duel door officials weggestuurd nadat hij de scheidsrechter, de Britse toptien-speelster Johanna Konta en captain Anne Keothavong had uitgescholden. De gemoederen liepen dusdanig hoog op dat Konta in tranen de baan even verliet.

Nastase kon zijn verbanning moeilijk verkroppen en richtte zijn frustraties op journalisten die hem bij zijn verwijdering volgden.

In diezelfde week zorgde Nastase ook voor ophef door zijn Britse collega-captain Keothavong onder het mom van een grap te vragen naar het nummer van haar hotelkamer. De 33-jarige Keothavong kon die opmerking niet waarderen.

Serena Williams

De federatie nam in het onderzoek ook de opmerkingen mee die de voormalige nummer één van de wereld eerder maakte over Serena Williams. Toen in de aanloop naar de Fed Cup-ontmoeting met de Britse tennissters de zwangerschap van de Amerikaanse ter sprake kwam, zei Nastase in kleine kring: “Laten we maar zien welke kleur de baby heeft. Chocolade met melk?”

Nastase krijgt ook geen accreditatie voor ITF-wedstrijden tot 2019. Grandslamtoernooien vallen niet binnen deze beslissing omdat die buiten de jurisdictie van de ITF vallen. Nastase was overigens niet welkom op Roland Garros en Wimbledon dit jaar. Ook moet hij een boete van 10.000 dollar betalen.

Als speler stond Nastase ook al te boek als herrieschopper. Zijn getier op de baan leidde in 1975 tot een gedragscode voor profs. Spelers die zich misdroegen kregen strafpunten of geldboetes. Het maakte de multimiljonair(s) weinig uit. Hij was een paar jaar voorzitter van de Roemeense tennisbond en deed in 1996 een vergeefse gooi naar het burgemeesterschap in Boekarest.