Rapport Amnesty international

‘Kameroen martelt Boko Haram-verdachten’

Amnesty International heeft scherpe beschuldigingen geuit aan het adres van Kameroense veiligheidsdiensten over geheime opsluiting en marteling van veronderstelde aanhangers van de terreurgroep Boko Haram – niet zelden met dodelijke afloop. In een donderdag gepubliceerd rapport beschrijft de organisatie hoe 101 burgers zijn gemarteld die tussen maart 2013 en maart 2017 werden vastgehouden in kampen van het leger en de inlichtingendiensten. Van hen vertelden er 32 aan Amnesty dat ze hadden gezien hoe medegevangenen stierven nadat ze waren gemarteld.

De regering in Yaoundé verwerpt de bevindingen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat Amnesty „te kwader trouw” handelt en probeert om „moordenaars af te schilderen als slachtoffers”. „Ons leger is gedisciplineerd en professioneel. Het heeft betere dingen te doen dan zijn tijd te verspillen door zich te verdedigen tegen mensen die vooropgezette meningen hebben.”

De meeste slachtoffers waren mannen tussen de 18 en 45 jaar. Maar ook minderjarigen, gehandicapten en geesteszieken werden opgesloten en gemarteld. Ze werden aangehouden zonder dat er een aanklacht tegen hen was ingediend. (NRC)

    • Wim Brummelman