Politie vindt grote lading heroïne in bestelbus

In de bus lagen ook wapens. Volgens de politie gaat het om een uitzonderlijke vangst.

Foto Evert Elzinga/ANP

Politieagenten hebben vorige week dinsdag bij een controle op de A30 ter hoogte van Lunteren 132 kilo heroïne aangetroffen in een bestelbus. Ze vonden ook meerdere automatische wapens. Om het onderzoek van het Openbaar Ministerie niet te belemmeren, maakte de politie de vangst pas deze vrijdag bekend.

De twee inzittenden van de bestelbus zijn aangehouden. Het gaat om een 46-jarige Bulgaar en een 33-jarige Nederlander. Zij zitten nog vast en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. Het duo wordt verdacht van verboden wapen- en drugsbezit.

De drugs zaten verstopt in meerdere verborgen ruimten. In totaal haalden de agenten elf vuurwapens uit de bestelbus: twee automatische pistolen, acht handvuurwapens en een shotgun. Ze namen de drugs en de wapens in beslag, net als een geluidsdemper en een grote hoeveelheid munitie die ook in het voertuig lagen.

‘Flinke partij’

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie gaat het om een bijzondere vangst. “Grote partijen cocaïne en hennep vinden we wel vaker, maar zo’n hoeveelheid heroïne zien we niet vaak. Voor Nederlandse begrippen is het een flinke partij.”

Grote heroïnevondsten in Nederland zijn inderdaad zeldzaam. Begin vorig jaar leek het even alsof in de Rotterdamse haven een recordpartij van 1.400 kilo was onderschept. Later bleek echter dat het niet om heroïne ging, maar om versnijdingsmiddel waarmee drugs worden gemengd.

Dat de agenten uitgerekend een busje staande hebben gehouden met een enorme lading drugs en wapens, noemt de politiewoordvoerder “min of meer een toevalstreffer”.

“De controle kwam niet voort uit een lopend onderzoek. We controleren vaker busjes omdat we weten dat criminelen die gebruiken als ze hun waar moeten vervoeren. Als de inzittenden dan een onsamenhangend verhaal vertellen, kunnen we doorpakken.”