Overlast en schade door hooibrand bij Maastricht

Donderdagavond begon de brand in een grottenstelsel bij het Belgische grensdorpje Kanne. Er zou sprake zijn van brandstichting.

Brandweerlieden proberen aan de kant van Maastricht een brand te bedwingen die woedt in de grotten bij het Belgisch grensplaatsje Kanne.
Brandweerlieden proberen aan de kant van Maastricht een brand te bedwingen die woedt in de grotten bij het Belgisch grensplaatsje Kanne. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Een hooibrand in grotten aan de grens met België heeft vrijdag tot stankoverlast in Maastricht gezorgd. Een Nederlands kasteel liep schade op door de rookontwikkeling, meldt de Brandweer Zuid-Limburg. De verwachting is dat de brandweer nog dagen of zelfs weken bezig is om de brand te blussen.

De brand ontstond donderdagavond bij het Belgische grensdorpje Kanne in de Muizenberg, een ondergrondse mergelgroeve. Daar was een grote hoeveelheid hooi door een boer opgeslagen. De brandweer vermoedt brandstichting. Er zouden meerdere verdachten zijn gearresteerd.

De smeulende brand heeft geleid tot veel rookontwikkeling, die zich via het grottenstelsel verspreid heeft naar Maastricht. Mensen in de omgeving wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten, en ventilatie uit te schakelen.

Instortingsgevaar

De Belgische brandweer is met vijftig man de hele nacht bezig geweest om de brand tot tientallen meters diep te blussen. Kleine hoeveelheden hooi werden uit de grotten gehaald, maar zonder resultaat. Hulpdiensten werden vrijdag uiteindelijk gedwongen om de groeve te verlaten wegens instortingsgevaar.

Inmiddels zijn er mergelblokken naar beneden gekomen. Volgens de brandweer zijn specialisten in overleg wat er nu verder moet gebeuren.

Twitter avatar brwzuidlimburg Brandweer Z-Limburg Mergelblokken naar benden gekomen in grotten Kanne door Hooibrand. Hulpdiensten uit grotten ivm gevaar. Specialisten in overleg wat te doen.

Via het grottenstelsel drong de rook ook Chateau Neercanne binnen. Het befaamde kasteel en restaurant liep daardoor rook- en roetschade op. Directeur Peter Harkema zegt dat het chateau naar verwachting tweeënhalve maand buiten gebruik zal blijven. Experts hebben hem verteld dat het gebouw meer dan twee ton schade heeft opgelopen. Niemand kan naar binnen door de rookontwikkeling, maar “aan de buitenkant zie je niets”.