Ondanks sluiting flinke toestroom Fort Oranje

De camping werd op 23 juni gesloten, maar het aantal bewoners nam sindsdien toe van 600 naar 1.000.

Camping Fort Oranje in Zundert.
Camping Fort Oranje in Zundert. Foto Merlin Daleman

Camping Fort Oranje in het Brabantse Zundert werd vorige maand gesloten, maar het aantal mensen dat zich er vestigt is sindsdien alleen maar toegenomen. Verbleven er in juni zeshonderd bewoners, een maand later is dat aantal gestegen naar ongeveer duizend. Dat bevestigt een woordvoerder van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de gemeente Zundert.

Op 23 juni werd de camping gesloten om aan “mensonterende omstandigheden” een einde te maken. Bewoners kregen een jaar de tijd om elders nieuwe woonruimte te vinden. De gemeente nam het beheer van de camping over. Voor ongeveer vierhonderd mensen was dit echter een reden om zich op de camping te vestigen: ze hopen nu meer kans te maken te mogen blijven.

De illegale bewoners komen volgens de woordvoerder uit “allerlei Europese landen”. Het is niet bekend of ze direct uit die landen naar Fort Oranje zijn gekomen, of dat ze al langer in Nederland verbleven. De mensen worden opgeroepen zich te laten registeren. Een onbekend aantal is al van het terrein verwijderd.

Lees ook: Eigenaar Fort Oranje legt zich neer bij sluiting

Volgens de voorlichter duurt het enige tijd voordat de illegale bewoners van de camping kunnen worden verwijderd, omdat dit zorgvuldig moet gebeuren. Enkelen hebben een zorgvraag en er moeten vertalers aan te pas komen om de situatie per individu te kunnen inschatten. De mensen die na 23 juni zijn gearriveerd zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe woonruimte, maar worden hierbij wel geassisteerd.

De veiligheidsregio gaat ervan uit dat de aanzuigende werking door strenge handhaving zal afnemen.