Oliesector

Boete ExxonMobil voor schenden sancties tegen Rusland

ExxonMobil heeft een boete gekregen van 2 miljoen dollar (1,7 miljoen euro) omdat het olieconcern zich niet hield aan de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Het bedrijf tekende in 2014 een achttal overeenkomsten met de baas van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, dat de Amerikaanse autoriteiten kort daarvoor op de zwarte lijst hadden gezet. ExxonMobil had de autoriteiten niet ingelicht over de contracten. Het ministerie van Financiën legde om die reden de maximale boete op. In een verklaring zegt het concern volgens de richtlijnen van de sancties te hebben gehandeld. De afspraken waren volgens het concern met Rosneft en niet met topman Igor Sechin. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson was in 2014 topman van ExxonMobil. Hij wilde niet op de kwestie reageren. (ANP/Bloomberg)