In beeld

Nederland kampeert, een terugblik.

Zoals zoveel leuke dingen is kamperen als een elitehobby begonnen, eind negentiende eeuw in Engeland, opgestuwd door de verhoogde mobiliteit (uitvinding van de fiets!) en het romantische ‘terug naar de natuur-ideaal. Maar in Nederland werd kamperen nog lang beschouwd als landloperij. Pas in 1925 werd het eerste Nederlandse kampeerterrein geopend, bij Vierhouten. Voortaan konden welgestelde burgers ook in Nederland ongestoord proeven aan primitief leven op keurig gras. Na de oorlog werd kamperen makkelijker en goedkoper, alleen al door de overvloed aan overtollige legertentjes die op de markt kwamen. In de jaren zestig werd kamperen de klassieke volksvakantie, tenten kocht je bij de grote warenhuizen. De kampeercursussen en uitgebreide kampeer-etiquêtteboekjes verdwenen. En nu is een op de vier kampeerders in Europa een Nederlander.

Zomer 1965 op een camping in Loosdrecht.: Regen en wind kan ons niet deren.....
ANP
Juli 1983 ; Bordje "Vol" bij een camping langs de kust.
Rob Bogaerts / Anefo Nationaal Archief
Augustus 2016; De camping van Lowlands in Biddinghuizen lijkt ook wel erg vol.
Bram van de Biezen/ ANP
De camping in Zandvoort was eind mei 1965 zelfs eivol, tenminste volgens het bijschrift van ANP
ANP
Juli 2012, Scharendijke; Heel veel jonge studenten trekken elk jaar weer in de zomer naar campings in de omgeving van Renesse op zoek naar vermaak en... Jupiler.
Jerry Lampen / ANP
In 1962 kon je nog met je chimpansee naar de camping. Suzy op wandel in camping Sandevoerde, Zandvoort.
Rob Bogaerts/ Anefo Nationaal Archief
8 juli 2008; Naturistendag bij Flevo Natuur in Zeewolde. Geïnteresseerden mogen die dag een kijkje nemen op deze naturisten camping. Ook kan er aan diverse activiteiten worden deelgenomen. Zoals een spelletje pétanque.
Sander Koning/ ANP
Juli 2003; Campinggasten vermaken zich op Eerste Pinksterdag op een camping in St. Anthonis na een hevige bui met het regenwater.
Robin Utrecht/ ANP
Juli 2005; Regenachtige dagen op camping Weltevreden in Spaarnwoude bij Haarlem. Ideaal weer voor een kneeslide.
Olaf Kraak/ ANP
Juli 2010; Gasten van camping Kemperplas in het Gelderse Vethuizen gaan het water in om spullen uit hun caravans te vissen. De kampeerplaats werd woensdagavond getroffen door een windhoos. De caravans werden de lucht in getild om verderop in het water neer te komen.
Vidiphoto/ANP
Augustus 1972; Een windhoos op Ameland zorgde voor een grote ravage op camping Duinoord. Er vielen drie doden en honderden gewonden.
Rob Mieremet / Anefo Nationaal Archief
Juli 2010; De vierdaagse van Nijmegen trekt altijd vele kamperende wandelaars en supporterende huisdieren.
Erik van 't Woud/ ANP
Juni 2017; Kamperen tijdens de Pinksterlanddagen, festival voor mens en dier die zich geïnspireerd voelen door het anarchisme.
Kees van de Veen
juli 1991, IJmuiden; Onder de rook van de hoogovens genieten campingbewoners van hun vakantie.
Koen Suyk / ANP
Augustus 2013, Amsterdam; Een vrouw trekt haar schoenen aan na een nachtje in een keukenblok. Op camping Vliegenbos hebben kunstenaars hun visie op kamperen gecreëerd. Er kan geslapen worden in artistieke, bijzondere en soms gewoon gekke mobiele objecten.
Sander Koning/ ANP
Juli 2006; Op deze camping Rotterdam kan je ook genieten van Sauna, massage, aurareiniging en creatieve therapieën. Niets zo leuk als kamperen!
Katrijn van Giel