‘Indicatie hypotheek 55-plussers vaak onjuist’

Bij ouderen met een pensioen zijn de berekeningen te conservatief, terwijl werkenden een te rooskleurige indicatie krijgen.

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto ANP

Online rekentools waarmee maximale hypotheken worden berekend voor 55-plussers zitten er vaak tienduizenden euro’s naast. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag op basis van eigen onderzoek. De berekeningen zijn vaak te conservatief voor ouderen met een pensioen, terwijl werkzame ouderen een te rooskleurige schatting krijgen voorgeschoteld.

VEH deed onderzoek naar de online rekentools van banken en verzekeraars. Hieruit bleek dat de indicatie van de hypotheek die ouderen met een pensioen kunnen afsluiten soms tot wel 40.000 euro onder de norm uitvalt. “Verhuizen naar een nieuwe woning kan daardoor al snel onbereikbaar lijken”, zo laat VEH weten in een verklaring.

Werkzame 55-plussers kregen op veel sites juist te hoge bedragen van soms wel 93.000 euro boven het eigenlijke hypotheekbedrag voorgerekend. Ook deze groep wordt uiteindelijk teleurgesteld, omdat de definitieve maximale hypotheek die zij kunnen krijgen veel lager blijkt te zijn dan de eerste indicatie.

Lees ook: Lage hypotheekrente kan een valkuil zijn

Onderzoek online rekentools

Gekeken naar ouderen met een pensioen gaven 20 van de 34 onderzochte rekentools een verkeerde hypotheekberekening. Zes gaven geen resultaat. Onder de instanties die een foutieve berekening maakten zijn Aegon, ING, Nationale-Nederlanden, Rabobank en SNS Bank. VEH heeft de uitkomsten van het onderzoek gedeeld met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en wil dat de rekentools worden aangepast. ABN AMRO, Delta Lloyd, MoneyYou, NIBC, Munt Hypotheken, Triodos en Hypotheek24 kwamen met een juiste berekening wel goed uit het onderzoek naar voren.

Bij de werkzame ouderen gaven slechts 4 van de 34 sites de juiste berekening en in 4 gevallen was er geen uitkomst.

Lees ook: Dit verandert in 2017 op de hypotheekmarkt

55-plussers

Voor het berekenen van de maximale hypotheek voor 55-plussers is het noodzakelijk te kijken naar het toekomstige pensioeninkomen en de ruimere leennormen die vanaf de AOW-leeftijd gelden, zo zegt VEH. De belangenvereniging noemt het “amateuristisch en misleidend” als hier geen rekening mee wordt gehouden.

Volgens VEH kloppen de uitkomsten van de berekeningen bij mensen onder de AOW-leeftijd met een baan wél.