Luchtvaart

VS beëindigen laptopverbod op vluchten Midden-Oosten

De Verenigde Staten hebben het verbod op laptops en andere grote elektronische apparaten aan boord van passagiersvluchten opgeheven, meldt het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Sinds 21 maart gold het verbod op vluchten uit acht landen in het Midden-Oosten en Afrika. Alle elektronica groter dan een smartphone mocht niet mee in de handbagage.

De VS vrezen dat met laptops en andere elektronica bommen aan boord van vliegtuigen kunnen worden gesmokkeld. De Amerikanen eisten dat de beveiligingschecks op tien vliegvelden werden aangepast. Dat is nu gebeurd. Passagiers worden uitgebreider gescreend en apparaten zorgvuldiger onderzocht.

Het ging om vluchten vanaf luchthavens in Turkije, Marokko, Egypte, Jordanië, Saoedi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. De Britten volgden vier dagen na de Amerikanen een laptopverbod in. Vluchten vanuit Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saoedi-Arabië werden getroffen door dit verbod, dat nog steeds geldt.

Half mei overwogen de Amerikanen nog om het verbod uit te breiden naar vliegvelden binnen de Europese Unie. Er zouden „geavanceerde bedreigingen voor de luchtvaart” bestaan, aldus de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly.