Lagere celstraf voor Nederlander in China

Harm Fitié werd voor doodslag op zijn buurman tot twaalf jaar cel veroordeeld. In hoger beroep is dat bijgesteld naar 4,5 jaar.

Foto Koen van Weel/ANP

Harm Fitié, de 45-jarige Nederlander die vorig jaar in China twaalf jaar cel kreeg voor doodslag op zijn buurman, is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. Het hooggerechtshof in Beijing zette dood door schuld om naar dood door nalatigheid.

Op 6 mei 2015 viel de buurman van Fitié in de Chinese hoofdstad Beijing, waar de Nederlander werkzaam was als levensmiddelentechnoloog, van hun gedeelde dakterras. Volgens Fitié, die wakker werd van dronkemanslawaai en de man tot stilte maande, struikelde de man. De rechter oordeelde echter dat Fitié de man had geduwd. Hij overleed de volgende ochtend met een schedelbasisfractuur. Fitié werd een week later gearresteerd.

Lees ook: Geen bewijs, toch twaalf jaar Chinese cel voor Nederlander

In december 2016 werd Fitié, na zeventien keer zonder bijstand te zijn gehoord, veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. Hoewel er geen getuigen of bewijs waren van het incident, waren getuigenverklaringen van familieleden van de man voor de rechter genoeg om Fitié te veroordelen. Doktersverklaringen die aantoonden dat de man dronken was, werden terzijde geschoven.

Omdat het bijna een jaar duurde voor het proces begon, en Fitié ook lang moest wachten op de uitspraak in hoger beroep, komt de Nederlander al in november 2019 vrij. Zijn Franse vriendin Diane Vandesmet heeft volgens ANP laten weten dat het stel in China wil blijven na de vrijlating. Ze zegt “gemengde gevoelens” te hebben over de uitspraak maar is blij dat de straf naar beneden is bijgesteld:

“Ik hoop dat hij bij goed gedrag eerder vrij kan komen.”

Fitié’s advocaat sprak van “een eerlijkere straf”. De vader van Fitié mocht na de uitspraak voor het eerst sinds de arrestatie in mei 2015 kort spreken met zijn zoon.