‘Ik hoor vaak: je bent net een wervelstorm die binnenkomt’

Spitsuur Leyla Cakir (38) en Sahid Hassankhan (46) zijn tegenpolen. Hij is bedachtzaam, zij extravert. „Op de eerste date wist ik het al: dit is hem.”

Sahid: „Eten is een rode lijn bij ons. Als we heel uitgebreid hebben gekookt, gaat Leyla langs de buren.”
Sahid: „Eten is een rode lijn bij ons. Als we heel uitgebreid hebben gekookt, gaat Leyla langs de buren.” Foto David Galjaard

Leyla: „Ik ben op theatercursus gegaan om minder theatraal te zijn. De meeste mensen komen daar om méér expressief te worden, maar ik ben in dagelijks leven blijkbaar al zo overweldigend dat ik het wil leren doseren. Ik hoor vaak: ‘Je bent net een wervelstorm die binnenkomt.’ Ik denk ook wel dat het aan mijn Turkse achtergrond ligt.”

Sahid: „Ik denk meer dat je gezin een rol speelt, daar is ook altijd veel emotie. Je moeder is ook zo. Als je met zus en moeder praat, gaat dat heel hard en met veel passie.”

Leyla: „Mijn moeder komt uit de bergen van Turkije. Dat zijn vrouwen die weten van aanpakken, dat heeft ze wel overgebracht. En ik ben een tijd voorzitter van een moskee geweest. Als je altijd in een mannenwereld functioneert, ga je vanzelf ook je wat harder opstellen.”

Sahid: „Sinds ik met Leyla getrouwd ben denk ik: dat is een mooie manier van mens-zijn. Zo authentiek en expressief. Ik ben rustig en introvert, heb langer de tijd nodig om dingen te overzien en beslissingen te maken.”

Leyla: „We zijn heel yin/yang, maar weten ook dat we verschillend zijn. We zijn wel naar elkaar toegedraaid. Ik wat bedachtzamer, hij extraverter.”

Ze pakte mijn soep af

Sahid: „We hebben elkaar in 2012 leren kennen.”

Leyla: „Ik was toen voorzitter van de landelijke moslimvrouwenorganisatie Al Nisa, en organiseerde een symposium. Met een aantal mensen zijn we daarna uit eten gegaan, onder wie Sahid. We kenden elkaar niet.”

Sahid: „Maar ze pakte wel mijn soep af.”

Leyla: „De gastspreker had dezelfde soep besteld, maar het restaurant had niet genoeg meer. Toen ik zag dat Sahid wél een kom soep voor zich had, heb ik die aan haar gegeven.”

Sahid: „Ik had bijna de citroen erin uitgeknepen toen ze naast me stond om mijn soep te stelen. Maar ik vond het prima natuurlijk.”

Leyla: „Een maand later kreeg ik een mailtje van hem, of ik iets mee ging drinken. En toen dacht ik: deze man heeft me in mijn meest dominante houding gezien en is toch niet teruggeschrokken. Deze jongen durft, die verdient wel een drankje met mij. Op de eerste date wist ik het al: dit is hem. Als je de ware ziet, herken je dat.”

Sahid: „En acht maanden later waren we getrouwd.”

Weegschaal

Leyla: „Twee jaar geleden kregen we Mizan, dat betekent weegschaal/ evenwicht. We hebben die naam gekozen omdat we hopen dat hij een evenwichtig kind wordt, haha.”

Sahid: „Hij gaat drie dagen in de week naar de opvang, de andere twee dagen is Leyla thuis.”

Leyla: „Elke dag brengen we hem samen naar bed. Dan leest Sahid hem voor.”

Sahid: „Ik merk dat het voorlezen zijn uitspraak en woordenschat bevordert. Ik heb boekjes met afbeeldingen die we samen doornemen. Dit is een appel, dat een peer. Al heeft hij nu ‘O neeee!’ als stopwoordje.”

Leyla: „Je wordt er helemaal gek van, ik denk dat hij het van mij heeft opgepikt. Hij laat dingen expres op de grond vallen om dan ‘O neeee!’ te kunnen zeggen. Het was ook een tijdje ‘Woooow’.”

Altijd vers eten

Sahid: „Eten is een rode lijn bij ons.”

Leyla: „Altijd vers, altijd groente. Ik kook Turks, maar door Sahid ook Surinaams.”

Sahid: „Ik geef mijn stamppot een Surinaamse touch met ui en knoflook.”

Leyla: „Ons vlees is kruidig en pittig. Zelfs de kleine is het gewend, zijn boterham met smeerkaas eet hij het liefst met sambal. Meestal eten we uitgebreid, altijd wel drie gangen.”

Sahid: „En als we heel uitgebreid hebben gekookt, gaat Leyla langs de buren.”

Leyla: „Als we een Surinaamse feestmaaltijd maken. Met z’n tweeën krijg je dat toch niet op. Dat kun je wel allemaal invriezen, maar we koken graag en houden ervan om te delen. Dat hebben we ook van thuis uit meegekregen.”

Sahid: „We hebben een enorme afzuigbuis die de buurt in blaast. Als je zo kruidig kookt, ruikt iedereen dat.”

Op bedevaart naar Mekka

Leyla: „In september zijn we op bedevaart gegaan naar Mekka. Dat was de meest spirituele reis die je samen kunt maken. Je bent drie weken van de wereld.”

Sahid: „Mizan voeden we ook op met de islam. Bidden doet hij ook, dan kruipt hij op je rug tijdens het gebed.”

Leyla: „We kunnen eigenlijk ook niet vroeg naar bed in de zomer, omdat we ons nachtgebed willen doen.”

Sahid: „In de zomermaanden is dat tegen middernacht.”

Leyla: „We zijn wel twee slaapkoppen. Ik denk vaak: een derde deel van ons leven brengen we slapend door, zo zonde. En dan nog een derde deel op je werk… Er moet voldoende tijd zijn voor andere dingen.”

Sahid: „Dat is wel lastig, want met Mizan moeten we alles plannen. Maar we hebben een makkelijke familie die graag wil oppassen.”

Leyla: „Zo tof. Ze komen ook uit Limburg of Eindhoven gereden. We hebben ook besloten dat we een poetsvrouw gaan nemen. Het voelt heel decadent, maar we proberen het gewoon een tijdje uit.”