‘Ik ben toch niet van suiker’

President Poetin In een televisieprogramma met kinderen benadrukte de Russische president vrijdag hoe druk hij wel niet is. Maar het achterste van zijn tong liet hij niet zien. „Ik heb nog niet besloten of ik aanblijf.”

Foto Alexei Nikolsky / AP

Of Poetin zich na een lange werkdag wel eens overgeeft aan de geneugten van sociale media? Zeker niet, de president heeft het veel te druk voor YouTube of Instagram, zaken die ook in Rusland de leefwereld van scholieren bepalen. Het was een van de spaarzame weetjes die Poetin vrijdag in een tweeëneenhalf uur durend televisiegesprek met Russische kinderen over zichzelf prijsgaf.

De show, getiteld ‘Een volwassen gesprek’, was door pro-Kremlinzender NTV groots aangekondigd en al dagen gespreksstof op sociale media. Maar wie, zoals journalisten en Kremlinwatchers, hoopte een glimp op te vangen van Poetin als privépersoon of van Ruslands politieke toekomst, die kwam bedrogen uit. De president – in loshangend overhemd, nonchalant gezeten op een draaistoel – deed zijn best zo weinig mogelijk over zichzelf te onthullen en zo gewoontjes mogelijk over te komen.

„Mijn werkdag eindigt zo laat dat ik Instagram niet meer haal”, zei Poetin schamper. Wel wilde hij kwijt dat áls hij dat zou doen, dan nooit gebruik zou maken van een pseudoniem. „Waarom zou je je verstoppen achter een schuilnaam? Daar begrijp ik niets van”, aldus Poetin. De kinderen in de enorme televisiestudio knikten instemmend.

Ga naar huis

Ondertussen liepen sociale media vol met minder vriendelijke opmerkingen van kijkers. „Poetin, ga naar huis”, schreef iemand. „Laat hem eens met [oppositieleider] Navalny gaan praten”, zei een ander. „Hoelang duurt dit nog”, aldus een vermoeide derde al na tien minuten. De echt ongepaste commentaren werden door NTV gauw verwijderd.

Hoelang duurt dit nog

„Ken ik jou niet ergens van?” Het publiek bleek zorgvuldig geselecteerd voor de show. Het grootste deel van de uitverkoren kinderen in de studio was afkomstig uit de ‘Sirius’ in Sotsji, een door Poetin zelf opgezet centrum voor uitzonderlijk begaafde studenten. Ze putten zich uit in dankbetuigingen alvorens vragen te stellen over biotechnologie, de kwaliteit van het onderwijs, het patenteren van uitvindingen en technologische staaltjes als een door de kinderen zelf ontworpen ‘nanospoetnik’ – een satelliet van 10 cm groot. Heel volwassen, maar ook een beetje saai.

Ik ben echt heel druk

De president, die normaal gesproken ambtenaren in plaats van kinderen tegenover zich heeft, moest er duidelijk even inkomen. Toen hem voor de derde keer werd gevraagd hoe hij zijn vrije tijd besteedt en met welke hobby’s, kon Poetin een zucht niet onderdrukken. „Ik heb die vraag toch al beantwoord? Kijk jongens, ik ben echt heel druk. De tijd die ik overhoud, besteed ik aan muziek, sport en aan vrienden. Net als jullie eigenlijk.”

Ook andere vragen konden Poetin niet uit de tent lokken. Wat hij na zijn presidentschap wil doen? „Ik heb nog niet besloten of ik aanblijf” Zijn belangrijkste waarden in het leven? „Het leven, de liefde en de vrijheid, je kunt er boeken over schrijven.” Poetins mening over de documentaire die Oliver Stone onlangs over hem maakte? „Ik viel erbij in slaap”.

En zijn beste jeugdherinnering? „Ik ben al een groot jongetje, dus veel ben ik al vergeten.” En of de president wel eens een worstenbroodje eet? „Liever niet.”

Lees ook over de vierdelige documentaire The Putin Interviews: Stone vergeet Poetin kritisch te bevragen

Geen woord over de sociale omstandigheden in het land, de politiek of het relatief grote aantal jongeren dat meeliep in de recente demonstraties tegen de regering. Wel de vraag of hij tijdens een recente herdenking expres niet onder een paraplu stond uit respect voor de gevallenen. „Het kwam niet eens in mij op om onder een paraplu te gaan staan. Ik ben toch niet van suiker!”