Expositie met ‘vervalste’ schilderijen Modigliani dicht

De politie heeft 21 werken in beslag genomen. Het is een grote strop voor museum Palazzo Ducale in het Italiaanse Genua.

Het schilderij 'Jeune femme à la rose' van Amedeo Modigliani, voorafgaand aan een veiling bij Christie's in Londen.
Het schilderij 'Jeune femme à la rose' van Amedeo Modigliani, voorafgaand aan een veiling bij Christie's in Londen. Foto Stefan Wermuth/Reuters

Een klap voor museum Palazzo Ducale in het Italiaanse Genua: een uitgebreide expositie met werk van Amedeo Modigliani bestond waarschijnlijk voor een groot deel uit vervalste schilderijen. Drie dagen voor het officiële einde van de tentoonstelling heeft het museum zijn deuren gesloten. De expositie was met bijna honderdduizend bezoekers een enorme publiekstrekker.

De tentoonstelling met werk van de Italiaan Modigliani (1884-1920) werd in maart geopend en toonde meer dan zestig schilderijen. Daarvan heeft de Italiaanse politie er 21 in beslag genomen, schrijft de krant La Repubblica. Deze schilderijen zijn vermoedelijk vervalst. De komende tijd worden de werken op echtheid onderzocht. Er zijn drie verdachten, onder wie de curator van de tentoonstelling.

Lees ook: Chinees koopt Modigliani voor record van 170,4 miljoen dollar

Slachtoffer

De tentoonstelling in de Italiaanse havenstad zou te zien zijn tot en met 16 juli, maar eindigde door de ontstane situatie drie dagen eerder. Het museum schrijft dat het “serieuze economische schade en imagoschade” heeft opgelopen en zichzelf enkel ziet als slachtoffer. De organisatie van de expositie was uitbesteed.

Een promotiefilmpje over de tentoonstelling in Genua:

De zaak kwam volgens The New York Times aan het rollen door een tip van kunstkenner en verzamelaar Carlo Pepi. Hij zag online een foto van een van de schilderijen en sloeg daar meteen op aan. Het was volgens hem “schaamteloos vals”. Vervolgens benaderde hij de Italiaanse politie.

Het is niet voor het eerst dat kunstwerken van Modigliani op echtheid worden onderzocht. Zo nam de Romeinse politie begin 2013 ook al 59 mogelijk vervalste werken in beslag.