Douane

EU onderschept veel meer Chinese namaak

Douaniers van EU-lidstaten hebben in 2016 twee keer zo veel vervalste merkproducten uit China in beslag genomen als het jaar ervoor. Dat staat in een rapport dat de Europese Commissie donderdag heeft gepubliceerd.

Vorig jaar ging het om ruim 25 miljoen vervalste spullen, zoals nagemaakte merkkleding en cosmetica. Dat was 80 procent van alle door de EU in beslag genomen namaakproducten. In 2015 was dat nog 40 procent. De Europese douanediensten onderschepten toen 12,5 miljoen Chinese namaakproducten. Bij de cijfers over beide jaren is Hongkong niet meegerekend.

Vooral Chinees nepspeelgoed (5,6 miljoen stuks) eindigde vorig jaar vaak in de handen van Europese douaniers. Ook sigaretten (4,6 miljoen) en voedingswaren (4,4 miljoen) werden vaak onderschept.

De handel in nepproducten heeft in China al jarenlang een forse omvang. In het verleden bleken vindingrijke Chinese ondernemers zelfs nagenoeg perfecte kopieën van Ikea’s en Apple Stores te hebben gemaakt. Tegenwoordig zijn er veel spotgoedkope vervalsingen te koop op webwinkels als AliExpress, dat ook steeds meer klanten heeft in Europa.

De Chinese regering bestrijdt de namaak sinds 2001, toen het land toetrad tot de Wereldhandelsorganisatie. Dat lijkt echter nog niet echt te lukken. Eind vorig jaar zette de Amerikaanse regering Alibaba, het moederbedrijf van AliExpress, op een zwarte lijst met webshops die in nagemaakte merkproducten handelen. Ter verdediging voerde Alibaba-baas Jack Ma aan dat nepproducten vaak „van betere kwaliteit en prijs zijn dan de echte namen”.

Het totale aantal nepproducten dat in de EU in beslag werd genomen, bleef vorig jaar ongeveer gelijk. Europese douanediensten confisqueerden ruim 41 miljoen producten, ter waarde van 670 miljoen euro. (NRC)