Doden en kleine tsunami na aardbeving bij Grieks eiland Kos

De beving had een kracht van 6,7 en vond plaats tussen het Griekse eiland Kos en de Turkse badplaats Bodrum.

Via de sociale media is te zien dat de aardbeving flink wat schade heeft veroorzaakt.
Via de sociale media is te zien dat de aardbeving flink wat schade heeft veroorzaakt. Twitter/@FarkiBirBakis_

Op het Griekse eiland Kos zijn donderdagnacht na een aardbeving twee doden gevallen. Ook zijn er zeker 120 gewonden, meldt burgemeester Giorgos Kyritsis van Kos. De doden vielen in een bar na het instorten van het dak.

Volgens plaatselijke autoriteiten zijn de slachtoffers een Turkse en een Zweedse toerist. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan NRC weten dat de lokale overheden geen aanwijzingen hebben dat er Nederlanders onder de doden en gewonden zijn.

De aardbeving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter en veroorzaakte ook overstromingen in de vlakbijgelegen Turkse badplaats Bodrum. Daar liepen na een kleine tsunami volgend op de aardbeving ook gebouwen en straten onder water, maar volgens de Turkse autoriteiten zijn er geen slachtoffers gevallen. Gebouwen hebben door de aardbeving flinke schade opgelopen. De stroom is op meerdere plekken uitgevallen. Op sociale media is te zien hoe mensen in paniek de straat op renden.

Het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum (EMSC) waarschuwt mensen om lager gelegen gebieden voorlopig te mijden. Voorzitter Mehmet Halis Bilden van het Turkse Rampencentrum waarschuwt op CNN Turk ook voor naschokken:

“Onze mensen moeten weten dat de naschokken door zullen gaan, dus moeten ze geen beschadigde of kwetsbare gebouwen betreden”

Er zijn al zeker vijf naschokken geregistreerd. Volgens de USGS (United States Geological Survey) vond de eerste en zwaarste beving om 00.31 uur Nederlandse tijd plaats - 01.31 uur lokale tijd - toen er nog veel uitgaanspubliek op de been was. Het epicentrum lag in zee, zo’n tien kilometer ten zuidoosten van Bodrum.

Populaire vakantiebestemmingen

Kos en Bodrum zijn populaire vakantiebestemmingen. Op Kos zijn vanwege de korte afstand tot Turkije ook heel wat vluchtelingen aangekomen de laatste jaren.

Reisorganisatie TUI Nederland laat weten de situatie van de vakantiegangers die zich via hen in Bodrum en op Kos bevinden te inventariseren.

Op het Kos was diep in de nacht al snel de nodige schade waar te nemen.