Deze zeven outsiders zitten straks misschien in het kabinet

Formatie Voor een nieuwe kabinetsploeg is een flink stel nieuwe bewindslieden nodig. Een beredeneerde gok.

Foto's ANP

Traditioneel eindspel bij kabinetsformaties: het verdelen van de ministers en staatssecretarissen. Welke partij krijgt welk ministerie? En, nog leuker voor liefhebbers van de politiek: wie legt beslag op de mooiste post?

Het eindspel van de formatie is nog niet ingezet, zei informateur Gerrit Zalm woensdag. Er moeten nog „bergetappes” worden verreden en het kan nog altijd klappen, vertelde hij woensdag, waarna hij de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bijna drie weken met vakantie stuurde. Bijna drie weken weg met het gezin, het hoofd leegmaken, straks vol goede moed weer aan de onderhandelingstafel.

Tijd waarin, heel voorzichtig, ook gedacht kan worden over de invulling van de kabinetsposten. Van de vier onderhandelaars neemt alleen Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zeker niet plaats in het kabinet en wordt VVD-leider Mark Rutte vrijwel zeker weer premier. Van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-Tweede Kamerlid Carola Schouten wordt aangenomen dat ze een plekje in het nieuwe kabinet krijgen. CDA-leider Sybrand Buma ligt voor de hand, zoals het logisch is dat van de twee VVD’ers Jeanine Hennis of Klaas Dijkhoff er één terugkeert in het kabinet. De ander treedt dan vermoedelijk aan als fractievoorzitter.

Daarmee is Rutte-III nog lang niet compleet. Zeker niet als je bedenkt dat de VVD straks vermoedelijk zes bewindspersonen mag aanwijzen, CDA en D66 allebei vier en de ChristenUnie twee.

Volop ruimte dus voor een beredeneerde gok op de overige posten. Zeven outsiders voor Rutte-III.

Vorm: Koen Smeets

Foto’s: ANP