De wereld komt naar haar toe

Doorgeefcamera Voor de achterpagina fotograferen Nederlanders een week uit hun zomer – en geven de camera door. Vandaag: psychiater Carla Rus.

Mantelzorger Kim en en jongste zoon Boris.
Dene (dochter van mantelzorger Kim) geeft de vijver water, want ze heeft daarin een pad ontdekt.
Verpleegkundige Janneke (links) kwam met haar dochter en kleindochters dag zeggen voorafgaand aan een reis naar Afrika.
Ik schrijf met een spraakherkenningsprogramma omdat mijn nek en armen te zwak zijn om te typen.
Afscheid van partner Bert die op vakantie gaat.

Twintig jaar geleden onderging Carla Rus een operatie aan een tumor en sindsdien heeft zij posttraumatische dystrofie, die haar aan huis kluistert. Ze kan de wereld niet meer in, maar de wereld komt wel (onder andere als cliënt of verzorger) bij haar binnen. Rus heeft een team van vaste verzorgers die haar, naast haar belangrijkste mantelzorger en partner Bert, helpen met dagelijkse dingen. Deze week ging Bert op vakantie – Carla gaat al 19 jaar niet meer mee. Door een persoonsgebonden budget heeft zij de laatste 15 jaar wel vanuit huis pro deo als psychotherapeut kunnen werken. Hierdoor heeft ze het gevoel iets aan de samenleving terug te geven. Ze vindt dat ze door haar ziekte een betere psychiater is geworden. „Ik weet wat het is om patiënt te zijn.”

Vorige week was de doorgeefcamera bij Esmaa Alariachi.