Buitenkijken: Pauls laatste reis naar Rome

Buitenkijken Thijs Wolzak fotografeert de hele zomer buiten. Deze week een fietstocht naar Rome van dertig zakjes lang.

Laatste reis Elke dag plaatst fotograaf Rob Philip (48) twee foto’s op Facebook. Op de eerste een plastic zakje, „genummerd van 1 t/m 30”. Op de tweede een locatie. „Een mooie boom, een Frans kerkhofje, de Rijn.” Dit ritueel is onderdeel van Philips project Paul’s Last Journey, dat hij deelt op de gelijknamige Facebookpagina. In de zakjes zit as van zijn man Paul, die in de zomer van 2016 is overleden. Tijdens een reis van 30 dagen, van Deventer naar Rome, strooit Philip elke dag een zakje leeg. De plekken kiest hij „op basis van herinnering en intuïtie. Dan denk ik: hé, hier zou Paul een duik hebben genomen. En als ik iets verder fiets en denk: maar het is ook echt mooi, dan weet ik dat ik moet strooien.”

Vakantie „Het fietsen is geen vlucht, maar het is fijn even weg te zijn van huis. Even weg van mensen die vragen hoe het met me gaat.” Natuurlijk laat hij het ook wel eens „lekker lopen” op de fiets, „maar de reis bestaat niet enkel uit negatieve emoties.” Bijna dagelijks ontmoet hij nieuwe mensen, soms fietsen ze samen een stukje op. „Iedereen reist met zijn eigen verhaal. Zoals de studente met haar zelfgemaakte fiets, die haar gewonnen vrijheid tegemoet gaat. Of die andere man van middelbare leeftijd die ook voor het eerst sinds zijn vrouw is overleden een solofietstocht maakt.”

1001 Het allereerste zakje as strooide Philip hier uit, „langs de IJssel”, vlakbij hun huis in Deventer. „We hebben hier wel duizend-en-één keer gewandeld.” Philip vertrok op 7 juli, „we zouden die dag dertig jaar samen zijn”, en zal op Pauls sterfdag, 28 juli, door Italië rijden. Het laatste zakje wordt geleegd bij de Sint-Paulus buiten de Muren. „We zijn nog nooit samen in Rome geweest.”