Boasson Hagen wint langste etappe in de Tour

Lange tijd zat Bauke Mollema ook bij de voorste renners, maar hij miste de laatste slag.

Foto Christian Hartmann/ Reuters

De Noor Edvald Boasson Hagen heeft op vrijdag de negentiende etappe gewonnen in de Tour de France. Op 2 kilometer voor de meet reed hij weg uit de kopgroep. Alleen de Duitser Nikias Arndt kan hem even volgen, maar de laatste versnelling van de renner van Dimension Data is hem te machtig. De Belg Jens Keukeleire wint de sprint om de derde plaats.

De etappe over 222,5 kilometer, de langste van deze Tour, begint in Embrun en eindigt in Salon-de-Provence. Oud-wielrenner Jens Voigt voorspelde al de winst van Boasson Hagen.

Twitter avatar thejensie Jens Voigt To all norwegian fans- today is Viking day, Edwald Boasson Hagen in the break. This stage is his! I believe in him.

In het klassement veranderde er niets. Het peloton met op kop de Sky-renners komt ongeveer elf minuten later dan de winnaars over de streep.

Mollema en De Gendt in kopgroep

Gelijk na de start ruiken een aantal renners hun kans. De eerste groep van zeven man wordt teruggepakt, maar een volgend clubje mannen heeft meer succes. Een van hen is de Nederlander Dylan van Baarle. De 25-jarige wielrenner van Cannandale is een van de meeste strijdlustige renners van deze Tour. Hij ontsnapte al vijf keer, maar werd telkens teruggepakt. Ook deze rit is het lot hem niet gunstig gesteld.

Lees ook monoloog van Dylan van Baarle over ontsnappingen in de Tour: ‘Best frustrerend ja, steeds weer teruggepakt worden’

Vlak voor de eerste klim van derde categorie, de Col Lebraut, worden de koplopers ingehaald door het peloton. De oppermachtige Sky-ploeg van geletruidrager Chris Froome controleert de koers, maar kan en wil niet voorkomen dat opnieuw een groep renners er vandoor gaat. De meest bekende namen zijn die van Bauke Mollema, die na een teleurstellende Giro een uiterst sterke Tour rijdt als superknecht van Alberto Contador en al een etappe won, en de Belg Thomas de Gendt.

Noem een etappe waar De Gendt niet bij de voorste groep renners zat. De 30-jarige renner van Lotto-Soudal probeert het elke dag. Het peloton laat deze groep gaan en de voorsprong loopt langzaam op tot boven de negen minuten. Gevaarlijke klanten voor het klassement kent de kopgroep niet waardoor Sky ze laat rijden. Andere ploegen zijn niet bij machte om het peloton aan te voeren en het te zorgen voor een hogere snelheid. Bij de beklimming van de slotklim - op 52 kilometer voor de meet - is het al duidelijk dat de winnaar komt uit de kopgroep.

Op ongeveer 20 kilometer voor de meet stokt de samenwerking. De ontketende Belgische renner Keukeleire trekt de groep uit elkaar. Hij krijgt acht mannen mee onder wie zijn landgenoten De Gendt en Jan Bakelants. Mollema zat te ver naar achteren en komt in het achtervolgende groep terecht. In de kopgroep volgt een schitterend gevecht, de renners proeven elkaars nieren. Om de honderd meter probeert iemand weg te komen, pas als sprinter Boasson Hagen gaat breekt het elastiek. De renners moeten de Noor laten gaan.