BBC betaalt mannen veel beter dan vrouwen

Veelverdieners De BBC betaalt vrouwelijke presentatoren veel slechter dan hun mannelijke collega’s. De vrouwen dreigen met acties.

Radio-dj Chris Evans presenteerde in 2016 autoshow Top Gear, met onder andere mystery-chauffeur The Stig.
Radio-dj Chris Evans presenteerde in 2016 autoshow Top Gear, met onder andere mystery-chauffeur The Stig. Foto BBC

Een presentator van een fel bekritiseerd autoprogramma is de BBC meer waard dan de belangrijkste politieke verslaggever die ieder dag zo gebalanceerd mogelijk verslag doet van het Brexitgekibbel. Zeker als de ene presentator een man is en de andere een vrouw.

Dat blijkt uit de salariscijfers die de BBC deze week voor het eerst vrijgaf. Chris Evans, die in 2016 onder andere Top Gear presenteerde op tv en een populair ontbijtprogramma heeft op BBC Radio 2, staat bovenaan de lijst. Hij had vorig jaar een jaarsalaris van 2,2 tot 2,25 miljoen pond (circa 2,5 miljoen euro). Laura Kuenssberg, de belangrijkste politiek duider van de BBC, verdient jaarlijks tussen de 200.000 en 250.000 pond.

Openbaring van de hoogste salarissen is een nieuwe vereiste in de Royal Charter, de vergunning van de BBC om te fungeren als publieke omroep. De lijst heeft tot een storm van kritiek geleid in het Verenigd Koninkrijk. In de hoogste regionen van de lijst komen nauwelijks vrouwen voor. Op nummer twee, na Evans, staat Gary Lineker, de oud-voetballer die sportprogramma Match of the Day presenteert. Hij verdient jaarlijks circa 1,75 miljoen pond.

De best verdienende vrouw bij de publieke omroep is Claudia Winkleman (450.000 - 500.000 pond), die de stijldanswedstrijd Strictly Come Dancing presenteert. Zij staat op plaats acht. Op de lijst van grootverdieners, met een jaarsalaris van 150.000 pond of meer, is tweederde man. Dat betreurt de BBC zelf ook. „We hebben een duidelijk doel. Tegen 2020 willen wij dat al onze leidende en presenterende rollen gelijk verdeeld zijn tussen man en vrouw”, schrijft een woordvoerder in een verklaring.

Met die mededeling nemen vrouwelijke BBC-presentatoren geen genoegen. Een tiental overweegt de BBC aan te klagen, tenzij de omroep snel de scheve verhoudingen gelijk trekt, melden meerdere Engelse media. Zo is Emily Maitlis, presentator van actualiteitenrubriek Newsnight die onlangs veel lof kreeg voor haar scherpe interview met Theresa May na de Grenfell Tower-brand, boos dat zij niet op de lijst met grootverdieners staat, terwijl haar co-presentator Evan Davis jaarlijks 250.000 tot 300.000 pond verdient.

Scheve verdeling

Volgens de Britse arbeidswetten mag de BBC mannen en vrouwen niet anders betalen voor hetzelfde werk. Daarin ligt de crux. De BBC heeft weliswaar de totaalsalarissen geopenbaard, maar niet wat iedere presentator of journalist per programma krijgt. Veel presentatoren werken voor meerdere programma’s op radio of televisie.

De BBC verdedigt de hoogte van de topsalarissen. Wat wij betalen is een fractie van wat commerciële omroepen als Sky en ITV betalen, zei directeur Tony Hall. Dat neemt niet weg dat de ophef over de scheve verdeling van het geld, inkomsten van het kijk- en luistergeld dat Britten betalen, niet wil weggaan.

Het land wordt bestuurd door een vrouw. De hoogste bazen van de Londense politie en brandweer zijn vrouwen. De machtigste politici in Schotland en Noord-Ierland zijn eveneens vrouwen. Deze week werd voor het eerst zowel de eerste vrouwelijke voorzitter van het Supreme Court benoemd (Brenda Hale) als de eerste vrouwelijke Doctor Who (Jodie Whittaker, bekend van dramaserie Broadchurch) gecast. Dat kan wel. Waarom krijgen Britse vrouwen dan gemiddeld 18 procent minder salaris dan mannen voor hetzelfde werk? Dat debat heeft de BBC onbedoeld maar effectief aangezwengeld.

Overzicht BBC veelverdieners by NRC on Scribd