Banken uit de City gaan vooral naar Frankfurt en Dublin

Brexit Weer kondigt een grote Amerikaanse zakenbank zijn nieuwe Europese uitvalsbasis aan. Frankfurt en Dublin domineren.

Het financiële district in Dublin biedt bankiers onder meer Engels als voertaal en regelgeving die op de Britse lijkt.
Het financiële district in Dublin biedt bankiers onder meer Engels als voertaal en regelgeving die op de Britse lijkt. Foto iStock

Bank of America, de een na grootste bank van de Verenigde Staten, verhuist een deel van zijn activiteiten van Londen naar Dublin. Net als andere internationale banken bereidt de Amerikaanse bank zich voor op de Brexit, waarbij het van belang wordt om een andere basis binnen de Europese Unie te ontwikkelen om makkelijk zaken te kunnen blijven doen. Financiële instellingen in de Londense City dreigen na de Brexit hun financiële ‘paspoort’ kwijt te raken, waarmee ze toegang hebben tot de hele EU.

Bank of America heeft een lange geschiedenis in de hoofdstad van Ierland. Er werken al 700 bankiers van de bank in Dublin, maar dat aantal zal worden uitgebreid. Met hoeveel mensen dat gebeurt, maakte de bank vrijdag niet bekend. Zeker is dat sommige activiteiten ook nog naar andere Europese steden zullen verhuizen.

Lees ook: Waarom Lloyds niet voor Nederland koos

De kans dat Amsterdam daar met een wezenlijk aandeel tussen zal zitten is klein. De eerste contouren van de herverdeling van de City worden duidelijk. Frankfurt staat met stip op nummer één, gevolgd door Dublin. En wat zeker is: banken willen graag dicht bij elkaar zitten. Dus de steden waarvan duidelijk is dat zij al uitverkozen zijn door banken als alternatieve vestigingsplaats voor Londen, worden er alleen maar aantrekkelijker op.

’Behulpzame toezichthouder’

De Britse bank Barclays mikt ook op Dublin als alternatieve toegangspoort tot Europa, net als het Amerikaanse JP Morgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten. Dublin betekent voor bankiers een vriendelijk belastingklimaat, Engels als voertaal en regelgeving die redelijk veel op de Britse lijkt.

Frankfurt trekt tot nu toe de meeste kandidaten, mede doordat het al een financieel centrum is en de Europese Centrale Bank huisvest. Het Amerikaanse Morgan Stanley gaat ernaar toe, evenals zakenbank Goldmans Sachs, UBS en Citigroup.

Toen Citigroup eerder deze week bekendmaakte dat de keus op Frankfurt was gevallen, liet de lobbyclub voor Frankfurt weten dat dit jaar „tenminste twaalf en misschien wel twintig banken” voor de Duitse locatie zullen kiezen. Frankfurt promoot zichzelf als een sterke economische en politiek stabiele omgeving met een hoge levensstandaard en een rijk aanbod van kantoorpanden. En er wordt geadverteerd met een „behulpzame” toezichthouder die Engelstalige sollicitaties accepteert.

Kajsa Ollongren, locoburgemeester van Amsterdam (D66), legde deze week aan persbureau Bloomberg uit dat de hoofdstad van Nederland een superieure infrastructuur heeft, waar je in zeven minuten vanaf de luchthaven op je werk kan zijn. Maar zij erkende tegelijkertijd dat de relatief strenge bonuswetgeving in Nederland een nadeel betekent voor Amsterdam als vestigingsplaats.