Raad Amsterdam akkoord met fietsbrug over het IJ

Over de Javabrug wordt al jaren gediscussieerd. Minister Schultz en Rijkswaterstaat zijn tegenstanders.

Voetgangers en fietsers zijn nu op de pont aangewezen als ze het IJ over moeten.
Voetgangers en fietsers zijn nu op de pont aangewezen als ze het IJ over moeten. Foto Koen van Weel/ANP

Over het IJ in Amsterdam komt hoogstwaarschijnlijk een fietsbrug. De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met de bouw van de Javabrug, zoals de verbinding moet gaan heten. Het besluit volgt op jaren van discussie tussen voor- en tegenstanders van de brug.

Als de brug er eenmaal is, zijn fietsers en voetgangers niet langer afhankelijk van de pont als zij het water willen oversteken. Het fiets- en voetverkeer over het IJ neemt door de groei van Amsterdam-Noord toe. De brug begint op het Java-eiland, ten oosten van het Centraal Station, en eindigt op de noordelijke oever.

De voorgestelde locatie van de Javabrug.

Wanneer de bouw van de brug van start gaat en klaar moet zijn, is nog onduidelijk. De gemeente moet nog een ontwerp kiezen en een aannemer vinden. Het bouwwerk gaat naar schatting meer dan 200 miljoen euro kosten. In mei legde de gemeente al 11,6 miljoen euro apart voor de voorbereiding van de Javabrug.

Belemmering voor scheepvaart

Het Amsterdamse college is een groot voorstander van de komst van de brug. Het vindt daarbij minister Melanie Schultz van Infrastructuur (VVD) en Rijkswaterstaat op zijn pad. In maart lekten twee brieven uit die Schultz en Rijkswaterstaat aan het college hadden gestuurd. Een brug, vreesde Schultz, zou een belemmering zijn voor de scheepvaart over het IJ:

“Ik heb veel geïnvesteerd in meerdere diepliggende tunnels en de nieuwe grote zeesluis bij IJmuiden. Ik ben daarom, net als de scheepvaartsector, de provincie en enkele belanghebbende partijen in de regio niet blij met het voorgenomen besluit voor een Javabrug.”

In plaats van de brug wil Schultz liever een nieuwe tunnel onder het IJ. De minister is niet de enige tegenstander van de Javabrug. Stadsbewoners ten noorden en ten zuiden van het IJ ondertekenden protestpetities. De brug zou niet nodig zijn, en over de locatie zou niet goed zijn nagedacht. Andere Amsterdammers zetten juist een petitie op vóór de brug.

Motortje

Nu het erop lijkt dat de Javabrug er daadwerkelijk gaat komen, gaat minister Schultz waarschijnlijk wel eisen stellen aan de constructie. Daar waarschuwde ze al voor in haar brief aan het college. De brug moet hoog genoeg worden om boten met vier lagen containers te laten passeren. “Het zou zomaar kunnen dat hij minimaal 11 meter 35 hoog moet zijn. Daar mag je als fietser wel een motortje bij krijgen”, zei ze eerder.

Een woordvoerder van wethouder Van der Burg (Ruimtelijke Ordening) zegt dat de komst van de brug met het raadsbesluit min of meer vast staat. Wel gaat de gemeente in gesprek met het ministerie, Rijkswaterstaat en de Amsterdamse haven. Dat overleg zal onder meer gaan over de hoogte van de brug.