VS bombarderen Afghaanse agenten: twaalf doden

Er vielen ook twee gewonden. Het Amerikaanse leger heeft zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Een Amerikaanse marinier tijdens een training met Afghaanse militairen in de provincie Helmand.
Een Amerikaanse marinier tijdens een training met Afghaanse militairen in de provincie Helmand. Foto Omar Sobhani/ Reuters.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdag bij vergissing Afghaanse veiligheidstroepen onder vuur genomen in de zuidelijke provincie Helmand. Daarbij zijn twaalf doden en twee gewonden gevallen. Dat meldt persbureau AP.

Het Amerikaanse leger doet een onderzoek naar het incident en betreurt dat er slachtoffers zijn gevallen. In een verklaring heeft het leger de nabestaanden gecondoleerd.

Relatie onder druk

Het incident zet de relatie tussen de VS en de Afghaanse overheid onder druk. De Amerikanen kondigden onlangs aan vierduizend extra militairen te sturen om de opmars van de Talibaan te stoppen.

Lees ook: ‘VS sturen 4.000 militaire trainers naar Afghanistan’

De gevechten in de opiumrijke provincie Helmand zijn de afgelopen dagen sterk toegenomen. De Talibaan heeft een groot gedeelte van deze provincie in handen. Het Amerikaanse leger heeft in de afgelopen vijf dagen 52 luchtaanvallen uitgevoerd. Met hulp van Amerikaanse luchtsteun heroverde het Afghaanse leger een belangrijk disctrict bij Laskhar Gah, de hoofdstad van Helmand.