Wadden

Ineke van Gent van GroenLinks burgemeester Schiermonnikoog

De gemeenteraad van Schiermonnikoog wil Ineke van Gent (60) als nieuwe burgemeester. De voorkeur van de raadsleden werd woensdag bekendgemaakt. Van Gent volgt Dick Stellingwerf op, die sinds 2015 waarnemend burgemeester op het Waddeneiland is omdat burgemeester Sjon Stellinga ontslag nam om een buitenechtelijke affaire. De gemeenteraad verwacht dat Van Gent in september kan worden geïnstalleerd. Van Gent zat van 1998 tot 2012 voor GroenLinks in de Tweede Kamer. In 2011 stemde ze als enige van haar fractie tegen de politiemissie naar Kunduz, Afghanistan. Bij haar afscheid wilde Van Gent, een republikein, geen lintje van de koningin. Ze was eerder raadslid in Groningen en is vanaf 2013 regiodirecteur Noordoost bij de Nederlandse Spoorwegen. (ANP)