VS maken einde aan laptopban op vluchten

Het verbod werd vier maanden geleden ingesteld om de veiligheid van de VS extra te waarborgen en aanslagen te voorkomen.

Het transatlantische traject wordt veel gebruikt door zakelijke reizigers.
Het transatlantische traject wordt veel gebruikt door zakelijke reizigers. Foto iStock

De Verenigde Staten hebben het verbod op laptops en andere grote elektronische apparaten aan boord van passagiersvluchten uit het Midden-Oosten opgeheven, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Sinds 21 maart gold het verbod op vluchten uit een achttal landen in het Midden-Oosten en Afrika. Alle elektronica groter dan een smartphone wordt in handbagage mochten niet mee.

De VS vrezen dat met laptops en andere grotere elektronica bommen aan boord van vliegtuigen worden gesmokkeld. De Amerikanen eisten dat de beveiligingschecks op tien vliegvelden aangepast werden. Dat is nu gebeurd. Passagiers worden uitgebreider gescreend en apparaten zorgvuldiger onderzocht.

Het ging om vluchten vanaf luchthavens in Turkije, Marokko, Egypte, Jordanië, Saoedi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. De Britten volgden vier dagen na de Amerikaanse laptopban. Vluchten vanuit Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saoedi-Arabië werden getroffen door het verbod. Dat verbod geldt nog steeds.

Lees ook: Geen laptop meer in je handbagage. Waarom eigenlijk niet?

Half mei waren de VS nog van plan om het verbod uit te breiden naar vliegvelden binnen de Europese Unie. Er zouden “geavanceerde dreigingen voor de luchtvaart” zijn, aldus de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly. Kelly trad toen niet in detail over die dreigingen.

Twitter avatar SpoxDHS David Lapan With enhanced security measures in place, all restrictions on large PEDs announced in March for 10 airports/9 airlines have been lifted.

Alexandre de Juniac, topman van brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA, zag er vooral een protectionistische maatregel in. Het verbod zou volgens de Juniac een extra kostenpost van 1 miljard euro opleveren.

Een verbod op laptops in de cabine kan overigens nieuwe risico’s opleveren. Veel laptops zijn uitgerust met lithiumbatterijen, die soms in brand kunnen vliegen. In de cabine kan dat nog geblust worden, maar in het vrachtruim wordt dat lastiger.