Voorbij de stereotypering van de onderdrukte Arabische vrouw

Dat valt te horen in deze week uitgebrachte nummers van de Libanese band Mashrou’ Leila en de Syrisch-Amerikaanse rapper Mona Haydar.

Still uit videoclip 'Roman' van de Libanese band Mashrou' Leilah.
Still uit videoclip 'Roman' van de Libanese band Mashrou' Leilah.

Wapperende donkere haren, gekleurde hoofddoeken en een vrouw in een donker, lang bedekkend gewaad staande op een wit paard. De beelden uit de nieuwste videoclip van de Libanese band Mashrou’ Leila zijn ronduit spectaculair.

Het nummer Roman, afgelopen dinsdag uitgebracht, is niet alleen een ode aan de diversiteit van vrouwen in het Midden-Oosten; het levert ook kritiek op westerse stereotyperingen over de ‘onderdrukte’ Arabische vrouw. Zoals de band schrijft op Youtube:

“De video streeft ernaar om het dominante wereldwijde narratief van het hyper-geseculariseerde (witte) feminisme te verstoren, dat zichzelf positioneert als onverenigbaar met de islam en de Arabische wereld, en de verschillende kanten van het feminisme in het Midden-Oosten viert”.

(Het nummer is voorzien van Engelse ondertiteling)

Het is niet verbazingwekkend dat de vijf mannen van de alternatieve band Mashrou’ Leila dit standpunt uitdragen. De homoseksuele zanger Hamed Sinno zingt openlijk over religieuze en seksuele vrijheid, reden dat de band lange tijd niet mocht optreden in Jordanië, en sprak zich tijdens een Amerikaanse tour uit tegen homofobie en islamofobie in de Verenigde Staten.

Syrisch-Amerikaanse rapper hekelt hypocrisie islamitische mannen

De belichaming van een zelfbewuste Arabische vrouw die taboedoorbrekend te werk gaat is misschien wel de Syrisch-Amerikaanse rapper Mona Haydar. Deze week bracht ze haar nummer Dog uit. De catchy song is een ongekend kritische aanklacht tegen de hypocrisie van islamitische mannen.

“Honden” zijn het, zo rapt Haydar, die haar verbieden om te zingen, maar via social media wel haar smeken om met haar lichaam te schudden. Het eindigt met de boodschap dat tijdens het bekijken van de clip 27 vrouwen in de Verenigde Staten zijn mishandeld of aangerand. Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen te maken met geweld.

De rapsong is het antwoord van Haydar op het veelbesproken en bekritiseerde nummer Hijabi (wrap my hijab). De hoogzwangere activistische zangeres gaf op hilarische wijze commentaar op veelgehoorde stereotyperingen over vrouwen met hoofddoek.