‘Trump stopt bewapening Syrische rebellen’

Daarmee zou de Amerikaanse president de band met Rusland willen verbeteren.

President Trump zou het besluit al voor het gesprek met Poetin tijdens de G20 in Hamburg hebben genomen.
President Trump zou het besluit al voor het gesprek met Poetin tijdens de G20 in Hamburg hebben genomen. Foto Alex Brandon/AP

De Amerikaanse president Trump stopt met het bewapenen van gematigde Syrische rebellen in hun strijd tegen president Assad. Dat schrijft The Washington Post woensdag op basis van Amerikaanse functionarissen.

Onder president Obama werd in 2013 besloten tot het bewapenen van rebellen om Assad te verdrijven. Door het geheime CIA-programma af te bouwen zou Trump de samenwerking met Rusland, waarvoor de bewapening een doorn in het oog was, willen verbeteren.

Het besluit werd al voor het gesprek tussen Trump en Poetin tijdens de G20 in Hamburg op 7 juli genomen. Dat zou zijn gebeurd in samenspraak met de nationale veiligheidsaviseur Robert McMaster en CIA-directeur Mike Pompeo. Het besluit is geen onderdeel van de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Syrië, zo hebben de functionarissen laten weten aan The Washington Post.

Controversieel

Het bewapenen van de Syrische rebellen was omstreden vanaf het moment dat het besluit werd genomen. Tegenstanders wezen erop dat wapens soms in handen kwamen van naar Islamitische Staat overgelopen strijders.

Opvallend genoeg bombardeerden de Verenigde Staten in april nog een luchtmachtbasis van het Syrische leger. De luchtaanval was een vergeldingsactie voor het gebruik van chemische wapens door Assad. Het was voor het eerst in de zes jaar durende oorlog in Syrië dat de VS een directe aanval op het Syrische regime uitvoerden. Na de aanval liet de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley weten dat de VS zich nooit zullen neerleggen bij Assad als hoofd van de Syrische regering.