Trump en Poetin voerden extra gesprek tijdens G20, met Russische tolk

De presidenten Trump en Poetin hebben tijdens de G20-top in Hamburg op 7 juli nog een tweede gesprek gevoerd, waar tot nu toe niets over bekend was. Dat heeft de bekende politieke analist Ian Bremmer onthuld.

Het Witte Huis bagatelliseerde het gesprek en sprak tegen dat men dit onderonsje tijdens het diner geheim had willen houden.

De twee presidenten hadden in Hamburg hun eerste formele ontmoeting. Het gesprek, in het bijzijn van tolken en de ministers van Buitenlandse Zaken, duurde twee uur. Trump en Poetin spraken toen onder meer over de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingsstrijd.

Die avond hebben de twee elkaar tijdens het officiële diner opnieuw gesproken. Volgens Bremmer, die zich beroept op twee mensen die bij het diner aanwezig waren, is Trump halverwege het diner naast Poetin gaan zitten en hebben de twee een uur met elkaar gesproken, in het bijzijn van een Russische tolk. Volgens Bremmer overtrad hij daarmee het veiligheidsprotocol. De ander gasten zouden zich hebben verbaasd over de duur van het gesprek.

Volgens het Witte Huis ging het om een kort onderhoud. Een woordvoerder verklaarde dat Trump op zijn echtgenote was afgestapt, die naast Poetin aan tafel had gezeten.

Trump reageerde woedend op de berichtgeving. „Het Fake News wordt steeds oneerlijke”, twitterde hij. „Zelfs een diner voor G20-leiders wordt in een kwaad daglicht gesteld.”

In de VS worden enkele officiële onderzoeken gedaan naar mogelijke banden tussen Trump en Rusland.