Terrorismeverdachte Laura H. mogelijk naar huis

Het OM stemde donderdagochtend in met een schorsing van haar voorlopige hechtenis. De rechter neemt deze week nog een beslissing.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Mag terrorismeverdachte Laura H. (21), na bijna een jaar opsluiting op de terroristenafdeling in Vught, naar huis? Het Openbaar Ministerie stemde donderdagochtend tijdens een zitting in de zwaarbeveiligde rechtbank van Rotterdam in met een schorsing van haar voorlopige hechtenis. De rechter neemt op 26 juli een beslissing.

Ruim een jaar geleden ontsnapte de toen 20-jarige Laura uit het kalifaat van Islamitische Staat (IS), waar ze een jaar eerder met haar man en twee kleine kinderen naartoe was vertrokken. Bij aankomst op Schiphol werd ze gearresteerd. Het OM zei te vrezen voor het “zwartste scenario”: dat Laura naar Nederland is gestuurd met een opdracht van IS.

Lees ook een interview met de Koerdische generaal die getuige was van Laura’s vlucht uit IS-gebied: ‘We schoten Laura H. te hulp toen twee IS’ers eraan kwamen’

Geen recidivegevaar

Die vrees blijkt ongegrond. Volgens het OM zijn er, nu het onderzoek bijna is afgerond, geen aanwijzingen dat Laura in Nederland is om een opdracht van IS te vervullen. Een psychiater van het Pieter Baan Centrum getuigde vandaag dat het recidiverisico laag is.

Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Psychiater van PBC: wij adviseren jeugdrecht voor Laura H. (21). Ze loopt achter in ontwikkeling, is bovenmatig naïef, komt jonger over.

De verdediging heeft herhaaldelijk gevraagd om de vrijlating van Laura H. Ze zou te lijden hebben onder het zware regime in de gevangenis. Dat verzoek werd tot nu toe drie keer afgewezen. Het OM stelt nu voor dat ze met een enkelband en aanvullende voorwaarden thuis haar proces mag afwachten, dat in het najaar moet beginnen.

“Ik wil echt mijn best doen”, reageerde Laura H. vandaag, hoorbaar geëmotioneerd.

“Ik zal echt laten zien dat ik geen verkeerde intenties heb gehad. Ik zal bewijzen dat ik een goed persoon ben, dat ik me wil ontwikkelen, wil studeren. Ik wil er het beste van wil maken, voor mijn kinderen, mijn familie en de hele samenleving.”

Lees ook het interview met de vader van Laura H., die haar hielp bij de ontsnapping: Hoe Laura H. terugkeerde uit het kalifaat. En over Ibrahim, de man van Laura: ‘O Ibrahim, wat heb je gedaan?’