Scanauto’s Amsterdam ook op zoek naar foutparkeerders

Het gaat om een proef van een jaar. Eerder besloot de gemeente de scanauto al voor het opsporen van gestolen auto’s in te zetten.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De scanauto’s van de gemeente Amsterdam die controleren of automobilisten betaald hebben om te parkeren, zullen ook worden ingezet om foutparkeerders op te sporen. De gemeente gaat daar als eerste in Nederland het komende jaar een proef mee doen, meldt wethouder Pieter Litjens (VVD) van Verkeer en Vervoer. De proef start in oktober.

De parkeerplekken waarvoor betaald moet worden staan met hun GPS-locatie geregistreerd in het systeem van de gemeente. Als een scanauto een geparkeerde auto opmerkt die niet in zo’n parkeervak staat, worden er vier foto’s doorgestuurd naar kantoor. Daar beoordeelt een medewerker of de auto daadwerkelijk fout geparkeerd staat. Dat wordt vervolgens nog eens geverifieerd door een handhaver die naar de locatie wordt gestuurd.

Wethouder Pieter Litjens noemt foutparkeren “een van de grootste ergernissen” van Amsterdammers: “Met deze maatregel willen we voorkomen dat mensen bewust foutparkeren. De openbare ruimte is van ons allemaal en die moet je veilig kunnen gebruiken.”

Amsterdam probeert de scanauto op meer gebieden in te zetten. Ook gestolen voertuigen worden er sinds dit voorjaar bij wijze van een twee jaar durende proef mee opgespoord. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de politie geven de gemeente Amsterdam een lijst met kentekens van gestolen auto’s. Die worden vervolgens nagelopen in de data die door de scanauto’s wordt verzameld. Die volgorde waarborgt volgens Amsterdam de privacy.