Saoedische met minirok is weer vrijgelaten

Beeld uit de video op Snapchat.
Beeld uit de video op Snapchat.

De vrouw die in een veel gedeelde video te zien was terwijl zij in minirok door een straatje in een Saoedisch dorp liep, is zonder aanklacht vrijgelaten. Dat heeft de Saoedische politie woensdag laten weten, meldt persbureau Reuters. De vrouw, die zich dus niet hield aan de kledingvoorschriften van het streng-islamitische land, werd dinsdag opgepakt.

De zes seconden durende video met de onlinenaam ‘Khulood’ werd afgelopen weekeinde op de berichtenapp Snapchat gezet. Te zien is hoe de vrouw door het verlaten oude centrum van het Saoedische Ushaiqir loopt – waarbij zij zich lachend omdraait naar de camera. Ze zegt niets. De video kreeg veel steunbetuigingen in de sociale media. Conservatieve moslims spraken er juist schande van.

De naam van de vrouw is niet vrijgegeven. Volgens Saoedi-Arabië is ze enkele uren ondervraagd en daarna vrijgelaten. Volgens de Saoediërs is de video zonder medeweten van de vrouw op internet gezet.

Vrouwen hebben in Saoedi-Arabië veel minder rechten dan mannen. (NRC)