Relatie met minderjarige

OM eist anderhalf jaar tegen ex-wethouder voor ontucht

Tegen oud-politicus Eeuwit K. (33) is woensdag achttien maanden celstraf geëist voor ontucht met een destijds zestienjarig meisje. Daarvan is een halfjaar voorwaardelijk. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de voormalige wethouder van Gorinchem misbruik gemaakt van zijn positie. K. heeft toegegeven dat hij in 2015 vijf keer intiem contact had met het meisje. Hij was destijds CDA-fractievoorzitter. Het meisje werkte voor de getrouwde politicus als oppas en ze gingen ook naar dezelfde kerk. Hoewel zij zelf instemde met de affaire, maakte K. volgens het OM misbruik van de scheve verhoudingen en het feit dat de affaire spannend was voor het meisje. De relatie kwam aan het licht toen zij in februari 2016 op advies van de dominee aangifte deed. K. was in de tussentijd wethouder geworden in Gorinchem, maar nam ontslag toen de affaire naar buiten kwam. Ook was hij niet meer welkom bij zijn voormalig werkgever, de politie.

K. heeft spijt betuigd van het overspel. Tegelijkertijd was er volgens hem wel sprake van wederzijdse liefde. Het OM vindt dat K. daar als getrouwde, volwassen man niet aan had moeten toegeven. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak, omdat het meisje niet gedwongen werd tot de affaire.

De rechtbank in Rotterdam doet op 2 augustus uitspraak. (NRC)